Четвъртък, 09 Декември 2021 г.

390 г. от създаването на най-старата арменска църква у нас честваха днес в Силистра

Празнична литургия отслужи отец Дирайр Хадавян от Русе заедно със свещеници и църковния хор от Шумен. За традиционния курбан в двора на храма се събраха гости от различни краища на страна и от Канада.
Сирухи Шейтанян, председател на църковното настоятелство посочи, че най-тържественият ден за тях е честването на храмовия празник- Света Богородица, който бе отбелязан днес. "Църквата за арменците е не само вяра и религия. Тя за нас е свята институция, благодарение на която и до днес ни има. Всеки арменец, оказал се на непознато място, първо търси арменската църква. Тя е връзката между сънародници от различни страни" каза Сирухи Шейтанян.
Честването на 390-годишнината от създаването на най-стария действащ арменски храм в България и уникален сред храмовете по света започна с празничен звън на камбаните. В благоговение пред вярата, стари и млади, свели глави, нареждат молитви.
За годината на съграждането на храма се съди по камък с надпис, който и днес може да се види в едно от помещенията. Разчетеният от Агоп Гиликян текст разкрива, че първоначално името на църквата е било "Сурп Крикор Лусаворич" (или "Свети Григорий Просветител"), а годината на издигане е 1069 по арменското летоброене, което е 1620 по Григорианския календар. Камъкът е бил вкопан в пръстения под на храма. При ремонт е изваден и е изложен в северната малка стая.
Според мнението на специалисти куполът на църквата е уникален със своите стенописи - нещо рядко срещано в арменските храмове. Върху стените има картинни икони, нарисувани с маслени бои. В горната част на северната и южната стена на централното помещение има отвори. Те са подредени по точно определен начин, за да създават акустиката на църквата - също рядък архитектурен подход. На олтара не е прието да се поставят изкуствени вещи (икони, цветя и др.)

Facebook коментари