Петък, 01 Декември 2023 г.

8 години затвор за учителя от Дулово, блудствал с малолетни ученички

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра днес състав на Силистренския окръжен съд произнесе присъда от 8 години лишаване от свобода при строг режим и глоба от 2000 лева спрямо 54-годишния старши възпитател в училище "Христо Ботев" в Дулово Илиян В. При условията на съкратеното съдебно следствие подсъдимият призна вината си.
В 72 страници Илиян В. описал подробно своята версия за извършените от него блудства с шестте малолетни момичета – престъпление по член 149, ал. 5, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, за обвиненията в разпространение на порнографски материали в интернет с участието на непълнолетни, които чрез фейсбук изпращал на три от жертвите си. В последната си дума пред съда той не пропусна да отбележи, че "има някакви грешки, но децата са го наклеветили".
Блудствата с ученичките 54-годишният мъж извършил в периода от ноември 2014 до април 2015 год. в дома си в град Дулово, където давал уроци по пеене на шестте пострадали деца. Някои от тях се опитали да се откажат от частните уроци в дома му заради интимните действия на преподавателя, но Илиян В. убеждавал родителите им, че децата са талантливи и не трябва да спират уроците по пеене.
Действията на преподавателя станали известни на класните ръководители на момичетата, пред които децата споделили какво се случва в дома на Илиян В. по време на уроците. Директорката на училището подала сигнал до отдела за закрила на детето, с което започнало досъдебното производство срещу началния педагог.
Чрез фейсбук учителят поддържал връзка с три от пострадалите деца. Заедно с тях той създал група "Приятели докрай", в която им изпращал снимки и клипове с порнографско съдържание, дори своя собствена снимка, на която позира как уринира в тоалетната на дома си със събути панталони. Пишел им, че иска да спи с тях, като обяснявал, че леглото му било празно без тях.
В хода на разследването срещу учителя в личния му компютър са намерени кадри от санитарно помещение с порнографско съдържание с участието на непълнолетни. Илиян В. обяснил, че снимал от любопитство, а "актьорите" в тях били момичета от вокална група на възраст около 15 години.
Назначената съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимия учител е установила, че той е с разстройство в сексуалното влечение, изразяващо се във воайорство и корофилия, насочено към момичета в края на малолетната им възраст.
Съдът потвърди и наложената от началото на досъдебното производство мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Илиян В.
Присъдата на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване и протест.

Facebook коментари