Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Млада поетеса от Силистра спечели престижна поетична награда в Бургас

Второ място във възрастовата група 10-12 клас спечели десетокласничката Михаела Тимофеева в Петия национален поетичен конкурс "Непознати улици" проведен в Бургас. В морския град силистренката се конкурирала със стотици свои връстници-поети от Бургас, София, Варна, Добрич, Казанлък, Русе, Стара Загора, Сливен, Благоевград, Радомир, Айтос и още много места от страната.
Журито, в състав Мария Мутафчиева-Мери,Милена Андонова, директор на Гимназията с преподаване на английски език "Гео Милев" и Румяна Емануилиду – журналист, публицист и издател, отсяло най-стойностните творби, сред които и тази на Михаела. На специална среща с гости и класираните на челните места в конкурса, проведена в Дома на писателя в Бургас, повече от два часа учениците четоха свои стихове, разказваха за себе си и открито разговаряха за всичко, което ги вълнува. Сред тях, обаче не беше Михаела, която научи за наградата си от силистренските медии. Младото момиче разказа за друга своя награда, спечелена през последните дни във Велико Търново. Там, от 21 участника Михаела заела третото място в Националното състезание за речеви и комуникационни умения по английски език.
Както писахме, 17-годишната силистренка наскоро спечели с още пет свои връстници от страната наградата на Харвардския университет "Harvard book awards". Тази година средни училища от България за пръв път бяха включени в номинациите на престижния университет, сред други 2000 гимназии от цял свят. Силно впечатление направил на номинантите литературният блог «Поля от слънчогледи», който тя списва на български. В него талантливата силистренка представя книги, които са й направили впечатление, преводи от и на английски и други литературни произведения. Издателствата «Егмонт» и «Софтпрес» също забелязали Михаела и са й доверили писането на рецензии на техни книги.

Facebook коментари