Четвъртък, 29 Октомври 2020 г.

Българка купува 7 соларни парка в Силистренско от американци

Седем соларни парка с мощност между 3 и 5 мегавата (общо 21 мегавата) купува бизнес дамата Румяна Георгиева ("Енерджи МТ"), научаваме от Параграф44. Пред в. "24 часа" тя заявява, че се очаква сделката да приключи в близките дни. Парковете са в Силистренско и са на "Ес Ер Пи солар България", собственост на американската "Сън Едисон".
Новината за сделката излезе от решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разреши на българското дружество "Енерджи МТ" да купи фотоволтаичния бизнес на американската компания "Сън Едисон".
Преди това соларната фирма е била на "Ей и ЕС солар", в която с равни дялове са американските Ей И Ес и "Ривърстоун холдингс". Първата компания е собственик на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово". Георгиева заяви, че поема задължения от над 55 млн. лв. към Сосиете Женерал Експресбанк на сегашните собственици на соларните паркове. Тегли и 3,5 млн. евро кредит от УниКредит Булбанк, има и допълнителни разходи, които до приключването на сделката тя не иска да обяви. Предстои прехвърляне на парковете в друга нейна фирма "Анерг", за да не смесва бизнесите.
"Енерджи МТ" е фирма за търговия с електроенергия, която държи и лицензи за координатор на комбинирана балансираща група и за търговия с ток в Гърция. Георгиева от години присъства на свободния пазар на електроенергия в България.

Facebook коментари