Сряда, 14 Април 2021 г.

Момиченце с церебрална парализа и порок на сърцето се лекува с плуване в Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в Силистра

Днес в обедните новини в предаването "По света и у нас" по БНТ, в репортаж на силистренската журналистка Маргарита Иванова бе разказана трогващата история за малкото 6-годишно момиченце от Силистра. Целият кратък живот на малката Йоанна е преминал сред лекари, сестри, рехабилитатори и психолози. Родена е с тегло под 2 кг и ръст едва 44 см. И за крехките си 6 години е преживяла няколко стряскащи медицински диагнози, като детска церебрална парализа, вродена хидроцефалия, мозъчно увреждане и сърдечен порок.
Този дълъг списък отвел детето в центъра за рехабилитация на деца с увреждания в Силистра, където още от 5-месечна възраст Йоанна започнала терапия по индивидуална програма.
Ивелина Георгиева психолог в ДМСГД-Силистра заяви в репортажа: "Рехабилитацията включва масаж, гимнастика на суша, във водна среда, плуване, като тази програма е съобразена с потенциала и възрастта на детето. С детето се работи по индивидуална програма с психолог и специален педагог.
Жулиета Колева, майка на Йоанна сподели пред камерата: "Надеждата беше много малка, дори си мислех, че никога няма да се поправи това нещо, не вярвах, но ето сега вече вярвам, че все пак има и чудеса."
Само преди 3 месеца Йоанна е претърпяла сърдечна операция и вече се чувства добре. Посещава масова детска градина и плува в басейна за големи.
Майката признава, че не би могла да се справи без подкрепата на лекари, приятели и общината в Силистра, която отпуснала 2 000 лева за операцията на Йоанна. Надява се, че с детето вече всичко е наред и съветва всички майки с подобни проблеми да не се отчайват.

Снимка "По света и у нас" по БНТ

Facebook коментари