Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Хирург дава по 500 лева на абитуриент в Силистра

Хирург учреди стипендии за абитуриенти отличници. Професор Иван Гаврилов, известен като един от водещите гръдни хирурзи у нас, дари 6 хил. лв. на математическата и езиковата гимназии в Силистра.

Средствата трябва да бъдат дадени на дванайсетокласници отличници от двете училища. Фондовете трябва да бъдат разпределени по равно между училищата, така че в следващите три години по едно момче и едно момиче от абитуриентите там да получава годишно по 500 лева.

Това е вторият награден фонд, отпуснат от именития лекар за младежи от крайдунавска Добруджа. През септември професор Гаврилов учреди награди за двете гимназии в Тутракан. Там в следващите три години ще бъдат разпределени други 6 000 лева между абитуриенти с постижения в ученето и носители на граждански добродетели.

Известният медик, който има интереси и в историографията дари на училищните билиотеки в четирите училища свои книги с изследвания, посветени на българската история и първата световна война. Освен авторските заглавия професорът подари на училищните книгохранилища и томове с историографските изследвания на своята майка Величка Костадинова – Маркова.

Facebook коментари