Неделя, 11 Юни 2023 г.

Предадоха на съда 16-годишната Таня и съучастниците и във въоръжения грабеж

Окръжната прокуратура в Силистра предаде на съд трима мъже и непълнолетно момиче, извършили въоръжен грабеж на жена от силистренското село Давидово. 16-годишната Таня Г., 26-годишният й приятел Детелин Д. и помагачът им – 30-годишният Тодор Д., и тримата от Тервел, са обвинени от Окръжната прокуратура в Силистра в извършването на грабеж със сила и заплашване в съучастие – престъпление по член 198, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 4 от Наказателния кодекс. 49-годишният Ангел Ат. ще отговаря пред съда за въоръжения грабеж, извършен от него при условията на опасен рецидив.
На 28 май 2016 г. в 1 часа след полунощ четиримата отишли с автомобил до село Давидово. Подсъдимият Ангел Ат. разполагал с информация, че жена от селото е получила голяма сума пари от чужбина. За извършване на грабежа той поканил непълнолетната Таня и приятеля й Детелин, на които обещал "да изкарат някой лев", ако участват. С колата на Ангел, управлявана от Тодор Т., четиримата пристигнали след полунощ в село Давидково и спрели пред дома на нарочената им жертва.
49-годишният Ангел, облечен в полицейска униформа, почукал на вратата и поискал да разговаря с жената. След като влязъл в дома й, той насочил към нея пистолет, накарал я да застане с лице към стената и я ударил. Таня и Детелин, маскирани с черни качулки с прорези на очите и ръкавици, започнали да тършуват в жилището за пари. Взели три мобилни телефона със СИМ-картите им и дебитна карта със записан на нея ПИН-код. Детелин открил златни обици и ги прибрал, без да казва на съучастниците си.
Гласовете на извършителите на грабежа привлекли вниманието на съседка. Жената отишла да види какво се случва. Видяла мъж, облечен като полицай, и маскирани хора и избягала. Друг съсед забелязал четиримата подсъдими и автомобила, с който избягали.
Полицейската униформа и пистолета Ангел оставил пътьом в дома на негов познат заедно с един от мобилните телефони на жертвата. Извършителите направили опит да изтеглят от дебитната карта на ограбената жена, но тя била празна. Детелин успял да продаде златните обици на свидетел за 70 лева, които впоследствие били предадени доброволно от купувача.
Ангел Ат. в момента е приведен в затвора в Белене. Той е осъждан 6 пъти за тежки умишлени престъпления и е изтърпявал ефективни наказания лишаване от свобода, като най-тежките са били 10 и 12 години затвор. Детелин Д. също вече е в затвора, а останалите съучастници в дръзкия грабеж – непълнолетната Таня и помагачът Тодор Т., са на свобода. Щетите от грабежа в размер на 591 лева не са възстановени от четиримата подсъдими.
Предстои насрочване на делото за разглеждане в Силистренския окръжен съд.

Facebook коментари