Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Осъдиха на 6 месеца затвор и 100 лева глоба турчина крил се в Силистра

След споразумение с Районната прокуратура в Разград, което бе одобрено от състав на Разградския районен съд, 37-годишният турски гражданин Бюлент Мерал, който бе обвинен в незаконно преминаване на българската граница – престъпление по член 279, ал. 1 от Наказателния кодекс, бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3-годишен изпитателен срок, и глоба в размер на 100 лева.
40-годишният Ергюн Хасан от Разград се призна за виновен и получи наказание от 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 480 лева, колкото е размерът на имотната облага за подпомагане на турския гражданин да пребивава незаконно в Силистра и Разград. С одобреното от съда споразумение се отнема и личният автомобил "Мазда" на Хасан, с който превозвал турския гражданин.
37-годишният турски гражданин влязъл незаконно в страната от района на Малко Търново на 30 срещу 31 октомври 2016 г. Успял да отиде в Силистра, откъдето възнамерявал да пресече отново противозаконно българската граница. Чрез свой познат в Германия той се свързал с българския гражданин Ергюн Хасан. С автомобила си "Мазда" и срещу 250 евро българинът отишъл да прибере от Силистра незаконно пребиваващия турски гражданин. Автомобилът бил спрян за полицейска проверка в Разград и така било установено, че пътникът в колата пребивава незаконно в България и е влязъл в страната без разрешение и не през определените за това места.
Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.

Facebook коментари