Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

22 - ма родолюбиви съграждани дариха частици от историята на Силистра

22 - ма родолюбиви българи са дарили безвъзмездно над 300 ценни експоната на артефакти от историята на Силистра и Добруджа - стари снимки, документи, книги и вещи до 1960 година, традиционно народно облекло и обреден реквизит, инструменти, свързани с народните занаяти и образци на църковното изкуство. В Етнографския музей, днес бяха представени малка част от даренията, сред които Уникална стъкленица на близо 100 години, дарение на Йордан Иванов Хинев.
Проф. Евтимия Стефанова е дарила кристални чаши "Бакара", произведени преди близо век по традиция от 1736 г. - подарък за сватба от 1924 г., а Жанет Любенова е дарила Книга за впечатления от градската баня в Силистра през 1956 г. - ценно свидетелство за бита, начина на мислене и на живот в Силистра преди 6 десетилетия
На изложбата присъства зам.-кметът "Финанси и икономика", г-н Мирослав Тодоров, който заедно с Директора на РИМ - Силистра, Николай Тодоров връчиха Поздравителен адрес и карта за безплатни посещения на всички музейни експозиции в Силистра на всеки един от дарителите в знак на благодарност и будителско дело.
Директорът на РИМ - Силистра, Николай Тодоров изказа своята радост и щастие от успеха на тази акция, като заяви, че ще има и последващи такива тематични дарителски кампании.
Всички желаещи могат да видят и разгледат уникалната изложба в Етнографския музей в следващите две седмици.

Facebook коментари