Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Осъдиха на 2 години и 5000 лева пишман реставратора на "Куршумлу джамия"

По обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Силистра вчера на 3 ноември 2016 год., пред съда беше изправен 39-годишния Бюрхан С. от Дулово за извършени ремонтни дейности по интериора и подовата настилка на "Куршумлу джамия" – престъпление по член 277а, ал. 4 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано деяние. Делото срещу 39-годишния мъж от Дулово започна след оперативна информация на ДАНС – Силистра.
Състав на Силистренския окръжен съд призна за виновен по повдигнатото обвинение подсъдимия Бюрхан С. и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева.
В периода от март до април 2015 год., без да притежава необходимите разрешения за извършване на ремонтни работи в сграда - паметник на културата с национално значение, подсъдимият Бюрхан С. наредил измазването на стените на джамията на два метра от пода, като изцяло са унищожени стенописи отпреди 500 год. Върху пода на джамията било поставено дървено дюшеме, което скрило оригиналната керамична подова настилка. По фасадата на сградата необратимо бил унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи.
В хода на разследването бил разпитан имамът на новата джамия в Силистра, който посочил, че през пролетта на 2015 г. подсъдимият Бюрхан лично заявил пред него, че възнамерява да извърши ремонт на интериора на "Куршумлу джамия" без разрешително. Наетите от него строителни работници искали да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но имамът успял да ги спре с аргумента, че са на повече от 500 г.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Facebook коментари