Сряда, 17 Април 2024 г.

Музеят в Силистра с над 300 дарения от дарителска акция

Над 300 дарения е получил Регионалният исторически музей в Силистра по време на дарителската акция "Искри от миналото, светлина за бъдещето", която започна през това лято, съобщиха от музея.
Това са материални свидетелства от градския и селския бит от миналото, църковна утвар, стара техника, фотодокументални семейни архиви, накити.
От даренията е открита изложба за Деня на народните будители.
Денят на народните будители за пръв път е отбелязан в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация.
Според публикация във в. "Подем" от 7 ноември 1941 година още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър "Нов свят". На 1 ноември 1941 година на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Има парад на войските на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни.
В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се откроява първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.

Facebook коментари