Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Завърши XII събор на хоровете от крайдунавските страни

С концерт в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" и в запазената турска крепост "Меджиди табия" в Силистра завърши XII събор на хоровете от крайдунавските страни.
Гост на събора бе известният български музикант с добруджански родови корени Теодосий Спасов, който получи грамота от Силистренската община по случай Деня на народните будители. Наградата се дава от 2013 година на съвременници "със съществен принос за запазване и предаване на културно-историческото, творческото и музикалното наследство и с принос за духовното развитие на Добруджанския край". Съборът бе открит снощи с авторска песен на Теодосий Спасов в изпълнение на хор "Седянка" и автора.
Дванайсетият събор на хоровете от крайдунавските страни се проведе под девиза "Дунав - река на приятелството и песента". Участваха хорове от България и съседна Румъния.
Организатори на събора са Силистренската община, Българският хоров съюз, силистренското читалище "Доростол 1870" и силистренският хор "Седянка".

Програмата започна на 29 октомври 2016 г. от 17.30 часа с поднасяне на венци и цветя пред единствиния паметник на хоровото изкуство у нас, който се намира в Дунавския парк.
Във фоайето на театъра бе представена изложба, която разказва за историята на хоровото изкуство в града ни.
Богатата концертна програма започна в 18.00 часа в Драматичен театър – Силистра с участието на:
- Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол-1870", гр.Силистра.
- Смесен хор "Камерата Данубе" при Дома на културата гр.Кълъраш, Румъния.
- Смесен хор "И.Д.Киреску" гр. Черна вода, Румъния.
- Смесен хор "Железни струни" при НЧ "Развитие", гр.Разград.
- Женски хор "Златна лира" при общината, гр.Търговище
- Туристически хор "Средногорски звуци" при Туристическо дружество "Сърнена гора", гр.Стара Загора
Специален гост бе Теодосий Спасов – български музикант, виртуозен изпълнител на кавал и първият "Артист на ЮНЕСКО за мир". Господин Спасов бе удостоен с годишната награда на Община Силистра за Будител на нашето съвремие от кмета,д-р Найденов.
На тържествената вечеря в зала"Версай" г-жа Цветана Игнатова- директор "Хуманитарни дейности", г-жа Маргарита Любомирова- председател на читалището- домакин и г-жа Надежда Бобчева- зам.-председател на Общинския съвет връчиха на хоровете участници плакет.
Вторият ден на събора 30.10.2016 г. /неделя/, концертната програма продължи в 11.00 часа в Православен храм «Св. Св. Първоапостол Петър и Павел», Силистра.
Заключителната проява на ХІІ-тия събор на хоровете от крайдунавските страни се проведе в салона на Младежки дом – Силистра.
Община Силистра в партньорство с най- голямото читалище в града възобнови една традиция - Събор на хоровете, което е още едно доказателство ,че Силистра е интересен фестивален град.

Facebook коментари