Сряда, 17 Април 2024 г.

Теодосий Спасов получи грамота от Силистренската община при откриването на събора на хоровете от крайдунавските страни

Известният български музикант с добруджански родови корени Теодосий Спасов бе отличен с грамота от Силистренската община по случай Деня на народните будители при откриването тази вечер на XII събор на хоровете от крайдунавските страни в Силистра.
Наградата се дава от 2013 година на съвременници "със съществен принос за запазване и предаване на културно-историческото, творческото и музикалното наследство и с принос за духовното развитие на Добруджанския край".
Спасов е гост на събора и проявата бе открита с негова песен в изпълнение на хор "Седянка" и автора.
Дванайсетият събор на хоровете от крайдунавските страни се провежда под девиза "Дунав - река на приятелството и песента" и ще продължи и утре. Участват хорове от България и съседна Румъния. Предвидени са концерти в Драматичния театър, в крепостта "Меджиди табия", в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" и в Младежкия дом.
Организатори на събора са Силистренската община, Българският хоров съюз, силистренското читалище "Доростол 1870" и силистренският хор "Седянка".
Първият събор на хоровете от крайдунавските градове в Силистра е проведен на 23 май 1910 година с над 400 хористи. За това събитие напомня и паметен знак в Дунавския парк на града, където участниците в събора днес поднесоха цветя. Според представената при откриването на проявата статистика в събора са участвали над 140 хорови колективи. Изпълнени са повече от 600 творби на близо 300 автори. Силистра има богати музикални традиции. В града през 1894 година излиза първото музикално списание в страната "Кавал" на възпитаника на Пражката консерватория Карел Махан. От Силистра започва творческият път на много изявени музикални творци.

Facebook коментари