Сряда, 29 Ноември 2023 г.

След протест на прокуратурата осъдиха на 3 години управителя на силистренската фирма "Камерун груп" ООД

След касационен протест на Апелативната прокуратура във Варна срещу условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок състав на Варненския апелативен съд измени присъдата на Окръжния съд в Силистра и осъди подсъдимия Даниел Д. на три години затвор при първоначално общ режим. С решението на Апелативния съд се конфискува и внесената от него по делото парична гаранция от 5000 лева.
36-годишният Даниел Д. е предаден на съд от Окръжната прокуратура в Силистра за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери като управител на "Камерун груп" ООД, чиято основна дейност била търговия със захар. Според член 93, ал. 14 от Наказателния кодекс данъци в особено големи размери са тези, които надхвърлят 12 000 лева. Резултатът от продължаваното близо 2 години трайно престъпно поведение на подсъдимия Даниел Д. надхвърля 56 пъти цифровия еквивалент на особено големите размери, тъй като той успял да избегне установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 681 399 лева.
Схемата на престъплението била чрез внос на захар от Румъния. Като внос от държава на Европейския съюз не се начислявал и дължал ДДС, ако стоката не се реализира в България.Чрез фалшиви документи и товарителници Даниел Д. декларирал, че изнасял захарта към негови европейски партньори. Данъчна ревизия установила престъпните му действия, а насрещна проверка на доставчика на захарта – румънска фирма, собственост на български гражданин, открила на адреса на регистрация в град Кълъраш вместо склад на "Сурай груп" - хранителен магазин. При инвентаризация на склада на "Камерун груп" в Силистра по документи наличната захар била на стойност 2,5 млн. лева, но такава не била открита като налична, нито в процес на транспортиране или бракувана.
Според назначената по делото експертиза Даниел Д. внесъл в брой сумата от почти 4 млн. лева по свои банкови сметки.
За престъплението Окръжният съд в Силистра го осъдил след съкратено съдебно следствие, в което той признал всички факти в обвинителния акт и вината си, на 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване било отложено с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата била протестирана от Окръжната прокуратура в Силистра като явно несправедлива и със занижен размер на наказанието предвид високата степен на обществена опасност и огромната щета за бюджета. С протеста представителят на държавното обвинение поискал да бъде конфискувана и внесената от Даниел Д. парична гаранция от 5000 лева. Състав на Апелативния съд във Варна обаче потвърдил присъдата на първоинстанционния съд. Последвал касационен протест от представител на Апелативна прокуратура. Делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.
Така с решение от този месец присъдата на 36-годишния Даниел Д. от Силистра е изменена от друг състав на Апелативния съд във Варна и му е наложено ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода и конфискация на паричната гаранция.
Решението на Варненския апелативен съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Facebook коментари