Неделя, 28 Ноември 2021 г.

30-метрова камбанария ще издигат в Калипетрово

30-метрова камбанария ще се извиси догодина над православния храм "Свети великомъченик Димитрий" в село Калипетрово, съобщи отец Добри Чаков, енорийски свещеник на храма и протосингел на Доростолска епархия. Предстои проектиране на съоръжението и набиране на средства, допълни отец Чаков. Ако идеяте се реализира Калипетрово ще се прослави с едно от най-високите камбанарии в страната. Най-новото подобно съоръжение бе издигнато в Хасково през 2010 г. Камбанарията ще се построи на мястото на днешния вход към храма и пред арка в основите й миряните ще влизат в църковния двор, обясни отец Чаков.
Повод за амбициозната идея на църковното настоятелство е предстоящата 170-годишнина от освещаването на черквата, която ще се чества през 2017 г. Очаква се за празника да пристигнат гости от всички български митрополии, както и от съседните православни църкви. Ремонт ще бъде направен и на самия храм, Духовно-просветния център на името на митрополит Иларион, на църковния двор и прилежащите постройки.
Вчера в калипетровската черква да почетат Деня на Свети Димитър се събраха стотици миряни от селото и гости от Силистра. Пристигнаха и духовници от Румъния, Молдова и Украйна. В навечерието на празника се проведе всенощно бдение с петохлебие и панихида за починалите свещенослужители, ктитори, настоятели и енориаши. Вчера Доростолският митрополит Амвросий отслужи архиерейска света литургия с тържествен водосвет, след което имаше литийно шествие и молебен. След тях пред Духовния център бе изнесен празничен концерт с участието на изпълнители от Калипетрово и техни приятели от региона. След приключването му бе даден и курбан за здравето на селото.
Храмови празници отбелязаха в още 8 населени места в Доростолска митрополия – селата Срацимир, Гарван, Ветрен, Межден, Калипетрово, Ситово, Цар Асен, Кладенци и град Тервел. Техните духовни средища носят името на закрилника на Добруджа Свети Димитър. Храмов празник и Ден на града проведоха и жителите на Главиница, който е към Русенска митрополия.
В силистренския храм "Св. Св. апостоли Петър и Павел" именници, жители и гости на Силистра се поклониха пред мощите на Света преподобна Димитра Киевска – Доростолска. Тя е родена през 1810 г. в Силистра и се прославила се със своята милосърдна дейност. Създала е Киевския Свето-Введенски манастир. Паметта й църквата чества на 22 март. През 2008 г. Димитра Киевска е причислена към лика на поместно почитаните светии, а част от мощите й са дарени на Силистра.
Над 3000 жители на община Силистра вчера почерпиха за именния си ден. Повод за веселие имаха и българските архитекти и строители, понеже 26 октомври бе професионалният им празник.

Facebook коментари