Сряда, 17 Април 2024 г.

Общински фестивал на добруджанския фолклор "Славеи на Добруджа".

Община Силистра, Дирекция "Хуманитарни дейности" – отдел "Култура", организират в салона на общината на 27 октомври 2016 г./четвъртък/ от 17.30 ч. - Общински фестивал на изявени индивидуални изпълнители и оркестри на добруджански фолклор "Славеи на Добруджа".
По традиция фестивалът събира на една сцена талантливите "славеи" на Силистра - певци и инструменталисти. Това са индивидуални изпълнители на добруджански песни и мелодии, деца и възрастни от цялата община, които имат записи по радио и телевизия, както и изяви на регионални и национални сцени. Последните няколко години се включват и оркестри за добруджанска музика.
Силистренската публика се наслаждава на изявените добруджански певци и инструменталисти и техните млади последователи, които представят местния фолклор с неговата характерност и многообразие от гласове и мелодии. Наживо всеки от нас е свидетел как добруджанецът умее да предава на бъдещото поколение българските народни песни и свирни.
Тук си дават среща няколко поколения певци, инструменталисти, оркестри и ценители на фолклора!
От по-старото поколение се открояват имена като: Димитър Нанков – характерен добруджански акордеонист с много записи по БНР и телевизия; емблематичното име на добруджанския певец – Георги Жеков, който вече не е между живите, но остави голямо певческо наследство в БНР, Йорданка Калинова, Ненка Тодорова- певици, Динко Димитров – гайдар и мн. мн. др.
От по младото поколение: Валентин Сарафов- акордеонист, Валентин Иванов – гайда и кавал, Димитър Русев – гъдулар и акордеонист, Йордан Димитров и Чавдар Руменов – гайдари, Нели Кардашева, Цеца Морарова, Недка Симеонова, Христо Въндев – певци и др.
Този фестивал носи очарованието на таланта, неповторимата атмосфера на съхранените добруджански традиции, красотата на песента, необятната сила на нашия фолклор, истинско богатство на българския дух и култура.
Фестивалът не е с конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост и публика.
Община Силистра – Дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура", кани всички любители на народната музика да се насладят на българската песен и свирня на 27 октомври /четвъртък/ 2016 г. от 17.30 часа в салона на общината.
Чрез тази изключителна проява силистренци изразяват преклонението си пред хляба и песента, пред труда и таланта, посветени на хората от нашия красив град Силистра и от общината!

Facebook коментари