Събота, 15 Юни 2024 г.

Проведе се 4-то издание на най-големия кулинарен фестивал в Крайдунавска Добруджа – "Гозбите на Добруджа"

И тази година село Сребърна събра на едно място гастрономи в поредното четвърто издание на най-големия кулинарен фестивал в Крайдунавска Добруджа – "Гозбите на Добруджа". Той е под патронажа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов, заедно с кметство с. Сребърна и НЧ "Възраждане".
Началото на тазгодишното издание на фестивала даде г-жа Денка Михайлова, зам.-кмет "Хуманитарни дейности" и кмета на с. Сребърна – Георги Иванов. Г-жа Михайлова се обърна към организаторите и участниците в конкурса с думите : "За мен е удоволствие за поредна година от името на ръководството на община Силистра, кмета д-р Юлиян Найденов и председателя на общински съвет да поздравя първо организаторите за техния ентусиазъм. За това, че за поредна година създават един прекрасен кулинарен фестивал. Сигурна съм, че община Силистра с такива емблематични събития се утвърждава като един културен център на България". Тя пожела да съхранят любовта си към необятния български фолклор и традициите на нашия народ.
Тази година във фестивала "Гозбите на Добруджа" близо 120 участника представиха своите ястия от селата Сребърна, Ветрен, Ситово, Попина, Смилец, Брадвари, Голеш и Зафирово, както и от градовете Силистра, Шумен и Ямбол. Както и предишни години и тази година в кулинарния конкурс се включиха участници от съседна Румъния от град Констанца, като 15 от тях са деца, лишени от родителска грижа, които взеха участие в детска готварска работилница.
Организаторите осигуриха за публиката дегустация на бобена и агнешка дроб чорба, а всеки един от участниците получи награда гювече.
Четиричленното жури, начело с председателя Йордан Касабов – д-р по етнография, наградиха участниците в отделните категории- супи, основни ястия, десерти и вина.

Facebook коментари