Неделя, 18 Април 2021 г.

Проект "Приятели на българските съкровища 2016-2020" реализират в Тутракан

На пресконференция днес в Тутракан членовете на научната група работеща по проект "Приятели на българските съкровища 2016-2020" на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО представи резултатите от своята дейност.
В рамките на една седмица, доброволците, водени от своя научен ръководител Румяна Капинчева, обходиха всички културно-исторически обекти в крайдунавската община и след разбор и направени оценки за всеки обект, съобщиха, че в Сборника на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО за тази година ще бъдат включени Архитектурния комплекс "Рибарска махала" и Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене.
Всички останали над 60 обекти са заснети в 3D-формат, а снимките ще бъдат качени в сайта www.friends-bulgaria.eu/bg/ - на български и английски език, в няколко раздела - "Културни обекти", "Исторически обекти", "Етнографски обекти" и "Археологически обекти", заедно с кратка информация за тях.
Младите хора благодариха за добрия прием и приятелското посрещане на кмета на общината д-р Димитър Стефанов и председателя на Общинския съвет Данаил Николов.
Тутракан е първата община измежду всички 265 общини в страната с официално представяне на проекта. Тя ще е и първата дигитализирана по линия на
ННЕК ЮНЕСКО. Причината за тази чест е 100-годишнината от Тутраканската епопея.
Проектът "Приятели на българските съкровища" се провежда под патронажа на петима евродепутати: Момчил Неков и Илияна Йотова от БСП, Светослав Малинов от Реформаторски блок, Мария Габриел от ГЕРБ, както и българката Костадинка Кунева, избрана от гръцката партия СИРИЗА.

Facebook коментари