Неделя, 26 Май 2024 г.

Вечер на гръцката поезия в библиотека "Партений Павлович"

На 10 окт. 2016 г., от 17.00 ч. в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра ще гостува преводачът и литератор-философ Костас Марицас, който ще представи пред силистренската публика лекция на тема "Светът на Кавафис и гръцката поезия".
Константинос (Костас) Марицас е син на гръцки политемигрант и българка – преподавател по български език и литература. Роден е в София. Завършва Атинската политехника "Мецавно" със специалност електротехника. Магистратура по "История на философията" в Софийския университет. Работи като инженер на свободна практика, автор на инженерни книги. Живее между София и Атина. Пише публицистика ("Цивилизация и естествен подбор", "Книга за мегалитите") и се занимава с преводи. Константинос Марицас превежда цялостното поетично творчество на Кавафис в 6 книги, като поемите на Кавафис са публикувани на гръцки и на български език.
Константѝнос Кава̀фис е гръцки поет с британско гражданство, прекарал по-голямата част от живота си в Египет. Кавафис е роден на 29 април 1863 г.. в Александрия и прекарва там по-голямата част от живота си. Родителите му са гърци а баща му се занимава с международна търговия, като живее известно време в Англия и получава британско гражданство. След смъртта на баща му през 1870 г. семейството на Кавафис се премества в Ливърпул. Той остава там до 1882 г., когато се завръща в Александрия.
През 1885 г. вълненията в Александрия принуждават Кавафис и семейството му да се преместят за няколко месеца в Константинопол. В Александрия той работи първоначално като журналист, а след това в продължение на 30 години е чиновник в Министерството на обществените строежи в британската администрация на Египет. Поемите на Константинос Кавафис се появяват в края на 19-и и началото на 20-и век. Гръцката поезия тогава е подвластна на романтизма, на изящност в словото, на възвишени идеи, докато Кавафис идва дръзко, нарушавайки рими, ритъм , художествени средства - нов, саркастичен и различен. Той пише за исторически личности и лица, които обществото отхвърля. Любимият му ритъм е ямбът. Кавафис разделя поемите си на три категории – исторически, философски и еротични.
Между 1891 и 1901 г. Кавафис разпространява поезията само сред свои приятели, придобивайки популярност сред гръцката общност в Александрия. Едва след поражението на Гърция в Гръцко-турската война новото поколение гръцки поети намира вдъхновение в поезията на Кавафис. Той става най-превежданият гръцки поет. Кавафис умира на рождения си ден, 29 април, през 1933 г.

Facebook коментари