Неделя, 18 Април 2021 г.

Пътят до библиотеката в Дулово ще бъде обозначен с указателни табели

Пътят до обществени библиотеки в цялата страна ще бъде обозначен с указателни табели и най-напред това ще стане в Дуловската община на 28 септември, съобщиха от общината. Същия ден такава инициатива ще има и в Кърджалийската община. Началния й етап обхваща 650 библиотеки в 166 общини в цялата страна. Библиотеките са снабдени с компютърна техника за безплатен интернет достъп.
На 28 септември(сряда) 2016 г. ще бъдат поставени първите указателни табели към библиотеките в община Дулово. На територията на общината се намират 11 от 960-те библиотеки в страната, снабдени с техника по програма "Глобални библиотеки".
Събитието е от 10.30 ч. с участието на кмета на общината д-р Юксел Ахмед, Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки - България", доц. д-р Венцислав Велев от Министерството на културата, член на Управителния съвет на Фондацията,представители на библиотеки от Силистренска област.
Местоположението на читалищни, общински и регионални библиотеки в страната, оборудвани с компютърна техника за безплатно ползване, ще бъде обозначено с указателни табели. В рамките на проекта ще бъдат поставени табели "Библиотека" като част от инфраструктурата от знаци и указания към пътната мрежа в населените места. Целта е да се осигури по-добрата видимост и популяризирането на обществените библиотеки като места, където гражданите могат да ползват безплатно интернет, информационни ресурси и електронни услуги. За хора без собствен интернет, особено в по-малки и отдалечени селища много често библиотеките са единствените места за достъп до глобалната мрежа.
Инициативата "Пътят към библиотеката" обхваща обществените библиотеки, снабдени с компютри и комуникационна техника по програмата "Глобални библиотеки" и е част от усилията за създаване и поддържане на условия за равен достъп до интернет и електронни услуги. Инициативата се осъществява от Фондация "Глобални библиотеки - България" с подкрепата на общините в страната и с финансиране на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - САЩ.
Началният етап на "Пътят към библиотеката" обхваща 650 читалищни, общински и регионални библиотеки в 166 общини в цялата страна, като в рамките на проекта ще бъдат поставени указателни табели до над 900 библиотеки, снабдени с компютърна техника по програмата на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс".
Фондация "Глобални Библиотеки – България" е приемник на програмата "Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки" в рамките на която 960 библиотеки в цяла България бяха оборудвани с компютърна и комуникационна техника за безвъзмездно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд "13 века България".

Facebook коментари