Понеделник, 18 Януари 2021 г.

Компанията "Филип Морис" подари лятна академия на децата на три силистренски общини

Завършилата преди броени дни лятна "Приключенско-образователна академия" в тютюнопроизводителните общини Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница и Ситово доказа, че децата са любопитни, ученолюбиви и отговорни
Академията е част от програмата "Забавно лято, грижовна есен", която се провежда за втора поредна година от Фондация BCause, в партньорство с Народно читалище "Бъдеще сега", с финансовото съдействие на "Филип Морис България" ЕООД. За повече от 358 деца между 6 и 14 години, от три тютюнопроизводителни региона в страната, лятото на 2016-та година ще бъде незабравимо и пълно с емоции. Някои от тях за първи път станаха част от детските приключенски лагери, в които се посветиха на опознаване на себе си и другите, опазване на околната среда, разделно събиране на отпадъци, здравословно хранене и общуване с природата. Даниела, на 10 години, от село Цар Самуил, община Тутракан, разказва: "В академията ми хареса солото, зашото през това време оставам със себе си и мислите си." Повече прикльченци са единодушни, че най-интересен за тях е бил предметът "СОЛО" - лично време за вглъбяване и размисъл.
"Времето за себе си е повтарящ се елемент във всеки от дните на Академията. Необходимо е съвременния човек да може да се представя като цялостна личност. Личността, която може да се презентира, чрез езика на тялото си, да осъзнава емоциите си и да борави ефективно с ума си. Това се постига в тишина и спокойствие и време за размисъл. "СОЛО" е една провокация, която да доведе до осъзнаване на личността. Така човек повишава своята увереност и върви по пътя на устойчиво личностно развитие." - разкрива характеристиките на "СОЛО" Теодор Василев, разработил образователния модул за "Забавно лято".
Всички деца нямат търпение отново догодина да се включат в "Приключенско-образователната академия", част от програмата "Забавно лято, грижовна есен". Програмата, инициирана от най-голямата международна тютюнева компания Филип Морис Интернешънъл, е част от инициативите за корпоративна социална отговорност на компанията за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. След успеха на програмата през 2015 г., тази година Филип Морис България финансира провеждането на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни общини в страната - общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница, Ситово.
Бяха сформирани 16 групи, всяка включваща между 20 и 27 деца за участие в Академиите. Разделени бяха на две възрастови категории 7 -10 години и 11-14 години, а по общини общият брой на децата, които се включиха тази година са: Сатовча - 5 групи, общо 126 деца, Крумовград - 4 групи, общо 80 деца, Кирково - 1 група от 80 деца, в Тутракан - 3 групи, 65 деца, Главаница - 2 групи, 40 деца и Ситово - 1 група от 20 деца.
Работата в екип е другата любима част на учениците, включени в Приключенско-образователната академия, напълно безплатна за децата, които получиха незабравима лятна ваканция. Алис, на 8 години, Мелани, на 9 и Веселин, на 10 от село Кочан, община Сатовча въодушевено разказват, колко е било приятно да бъдат единни, да правят свои племена, и да споделят с родителите си незабравимите приключения. В края на всяка седмица от приключенията, родителите от общността с вълнение аплодираха своите деца при представянето на подготвените от самите тях представления. Приключенците изнесоха общо 52 представления, в които представиха автентични народни танци и песни, питки от лимец и животни от сено. Родителите са убедени в положителния ефект, който програмата, разработена от образователните експерти на народно читалище "Бъдеще сега", има върху децата, а учителите с вълнение очакват новата учебна година, за да приложат част от методите в образователния процес.
"Ръстът на интереса към Приключенско-образователната академия ни дава надежда, че деца и родители имат нужда от такава програма. Забавната форма на общуване и опознаване на света е и предпоставка за изграждане на ученолюбие. Едновременно с това създаваме условия за щастливо детство, необходима основа за израстването на отговорна, предприемчива, образована и щастлива личност. Всяка година надграждаме програмата с цел да дадем повече познание и самочувствие на децата, да разкрием техните таланти, да им вдъхнем повече увереност и да разширим кръгозора им. В допълнение, тази програма е важна за децата в тютюнопроизводителните региони през летните месеци - август, началото на септември, когато започва събирането на тютюн, защото целодневните заниманията на децата в Академията със сигурност ще ги ангажират, така че да не участват в усилната работа по бране на тютюна. Превенцията на детски труд или участие на децата в работата на тютюневите ниви е основен принцип и насока на много от програмите, които Филип Морис Интернешънъл подкрепя в тютюнопроизводителните райони." - заявяват организаторите на програмата "Забавно лято, грижовна есен" от Народно читалище "Бъдеще сега" и фондация BCause.
Успехът на първите две издания на лятната Приключенско-образователна академия е подпомогнат и от местната общинска администрация в районите, където се осъществиха детските занимания този август.
Във втория етап на програмата "Забавно лято, грижовна есен", Фондация BCause в партньорство с Фондация "Направи добро-Александровска" към Александровска болница организират специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора от Крумовград, Тутракан и Сатовча. Прегледите започват в началото на октомври. Специалисти от Александровска болница ще проведат безплатни консултации в избрани центрове в трите региона в страната.

Facebook коментари