Неделя, 03 Юли 2022 г.

Ваня Стойчева получи "Национална диплома"

В заседателната зала на Областна администрация Силистра бе проведен ритуал по връчване на наградата "Национална диплома" на силистренката Ваня Стойчева, която тази година завърши с отличие ПГСУАУ "Атанас Буров" Силистра.

Ритуалът бе проведен с участието на д-р Габриела Миткова – началник на Регионално управление на образованието Силистра, на директора на училището Дочка Милушева, на учители – преподаватели на носителката на голямата награда – една от общо 21 в страната, както и на нейното семейство.

На проведената през м. април т.г. Национална олимпиада по география и икономика, организирана от МОН, ПГТ "Асен Златаров" и Икономическия университет в гр. Варна Ваня Стойчева представи отлично област Силистра, училището и себе си с резултат 6.00. Олимпиадата се проведе на няколко етапа: тест, мултимедиен тест и заключителен етап – решаване на казус. В трите етапа Ваня бе оценена с отличен 6.00 и бе удостоена със званието "Лауреат" на олимпиадата.

За първи път в историята си силистренската икономическа гимназия се сдобива с тази награда, която даде възможност на дванадесетокласничката да продължи във всеки ВУЗ с изпит по география (от тази есен тя е студентка в специалност "География" в Софийски университет "Св. Климент Охридски"). През м. август също т.г. Ваня Стойчева участва в XIII-ата международна олимпиада по география в Китай.

При връчването на наградата областният управител Стоян Бонев заяви: "За нас, силистренци и добруджанци, е чест, че имаме човек, получил толкова висока награда още в края на първата си голяма учебна степен – средното образование. С надеждата, че предстои надграждане и утвърждаване в определена професионална област, което е и най-голямото ни пожелание днес, което изразявам публично."

Д-р Габриела Миткова: "Откакто се връчват национални дипломи вече 15 години не бяхме имали подходящ кандидат, за да отговаря на условията – отличник с изяви на олимпиади, но го намерихме тази година в лицето на Ваня Стойчева. Знаем, че трудно се заслужва подобен успех, но когато всяка година си участвал на по 4-5 състезания, имаш възможност да бъдеш оценен".

Дочка Милушева – директор на ПГСУАУ "Атанас Буров": "За нас е чест и удоволствие да имаме ученик с тези заложби и успехи. Ваня е последователна, трудолюбива и целеустремена. Още в девети клас бе първа във всички протоколи и тогава й препоръчах да се ориентира към определена наука – и тя избра географията. В продължение на три поредни години се явяваше на олимпиади и в последната година заслужено стана лауреат. Била е "Ученик на годината" и е "Първенец на випуск 2016". Вярвам, че ще бъде успешен млад учен и, че ще помага на нашия регион".

Ваня Стойчева: "Благодаря за наградата на всички, които имат принос за нея – моите учители, а на родителите ми – за подкрепата. Надявам се да имам възможност да помогна на училището ми, на града и на област Силистра."

Facebook коментари