Сряда, 17 Юли 2024 г.

Танцьори от с.Иширково ще учат чужди студенти на автентичен фолклор

Танцовият състав за автентичен фолклор при читалище "Просвета 1907" в силистренското село Проф. Иширково е поканен да направи двудневно обучение на чуждестранни студенти от Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив, съобщи ръководителката на читалището и на състава Снежана Петрова.
Танцьорите заминават за града под тепетата на 12 август. Там те ще учат студентите как се тропа иширковска ръка (ударението е на "ъ"), сборенка, ляса, честа (ударението е на "е") и мъжки ръченик.
Същата програма иширковци са представили пред публиката в Копривщица, по време на Десетото издание на Националния събор за автентичен фолклор тези дни, където е потвърден техният ангажимент за Пловдив. Уникалният мъжки ръченик на състава от село Иширково е бил част от програмата за откриване на събора. Това е своеобразно признание за автентичността на танца и за таланта на изпълнителите, обясни Снежана Петрова.
С отличия са се завърнали и други участници в събора, съобщиха от общинската дирекция по хуманитарни дейности. С грамоти за високи постижения са наградени двата колектива от читалище "Дочо Михайлов 1906" от село Бабук. Най-бурни са били отзивите за коледарската група, ръководена от Нено Петров. Със запис в БНР е удостоен и младият гайдар Йордан Събев. Двеста и петдесет танцьори, свирачи и певци от Силистренската община представиха съхранения добруджански фолклор на една от седемте сцени на Десетия национален събор "Копривщица 2010" на 6 и 7 август.
Всички участници изказват специални благодарности към земеделските кооперации в селата Иширково, Бабук, Айдемир, Българка, към читалищните настоятелства и към всички родолюбци, подкрепили тяхното участие в Националния събор "Копривщица 2010"!

Сн.1 – състав от читалище "Дочо Михайлов" с Бабук
Сн.2 – мъжки ръченик по иширковски

Facebook коментари