Четвъртък, 25 Февруари 2021 г.

Отбелязахме 90 години от гибелта на Дочо Михайлов

Жителите на Бабук, съвместно с кмета на селото - Костадин Иванов и НЧ"Дочо Михайлов" организираха възспоменателни прояви в памет на добруджанския революционер, който загива за свободата на Добруджа- Дочо Михайлов.
За живота и дейността на Дочо Михайлов има издадени биографии и студии. В една такава разработка на д-р Станка Георгиева пише:" В такова превратно и тревожно време Дочо Михайлов решава да остане в Добруджа, въпреки че е приет да учи право. Става учител в село Нова Попина, Силистренско. Учителствува само няколко месеца. По това време румънската администрация, насърчавана от съглашенските войски, постепенно се настанява в Южна Добруджа. Закриват се българските училища и църкви, изгонват се учителите и свещениците българи и се назначават румънци. Забранява се писменият и говоримият български език. Постепенно Добруджа се изпълва с румънска администрация и полиция.
В памет на добруджанския Левски, който с агитация и пропаганда поддържаше духа на добруджанци през румънската окупация, признателното поколение му е издигнало гранитен паметник в центъра на град Силистра."
Днес с венци и цветя в похода, в памет на Дочо Михайлов се включиха- Община Силистра -секретарят Ростислав Павлов и зам.-кметът "Икономика и финанси" - Мирослав Тодоров, Кметът на село Бабук , представители на политически партии, общественост и много деца.

Facebook коментари