Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Остава ли Дулово без автогара?

Град Дулово, Силистренска област, е на път да остане без автогара. Ако това се случи стотици пътуващи ще останат през зимата на открито, а автобусите ще спират на улицата. Новият собственик на имота иска да строи на това място бизнесцентър с басейн. Бизнесменът поставя условия към местните власти или да я вземат под наем, или да я купят, ако искат да има автогара.

Автогарата в Дулово преминава от общински в частни ръце преди повече от 10 години. Отначало неин стопанин е бивш депутат. През февруари тази година Хасан Муса я закупува на търг от частен съдия изпълнител за милион и триста хиляди лева.

Хасан Муса – собственик на автогарата: "Ще се прави бизнесцентър, модерни неща ще се правят като минава човек оттам, да му е приятно да гледа."

Д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово: "Той декларираше, че няма да променя предназначението на автогарата и тя ще продължава да функционира… Но след няколко месеца станахме свидетели на съвсем друго решение."

Муса е предложил на кметската управа на Дулово няколко варианта.

Д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово: "Закупуване, да взема автогарата под наем или ежегодно Общината да субсидира със свои средства благоустрояването на автогарата, което законово не е възможно, защото става въпрос за частна собственост."

Решението според кмета на Дулово е Общината да си построи собствена автогара, което ще излезе по-евтино от наем или покупка на старата. Проблемът е, че докато това стане, пътниците остават навън, на студа и дъжда.

Вълчо Христов: "Автогара трябва да има на всяка цена – тука е имало и трябва да има автогара. Беше образцова преди… Аз ще бъда един от хората, които ще агитирам да протестираме за автогарата."

Георги Йорданов: "Без автогара не е приятно, но щом тъй се решили – няма как, трябва да се направи нова автогара, щом няма начин да се спаси."

Писма вече са написани до Министерство на финансите с очакване на Дулово да бъде отпусната субсидия, за да може да реши проблема си. От администрацията се опасяват, че ако автогарата бъде закрита, ще настане пълен хаос в общинската и в областната транспортни схеми.

информация: бнт 2

Facebook коментари