Петък, 01 Март 2024 г.

Директорка уволнява по телефона, детската учителка получава инфаркт

Силен обществен отзвук предизвика скандалното уволнение на дългогодишния педагог и детска учителка Вера Събева от директора на детската градина "Здравец" в Калипетрово Милена Кожухарова. Припомня ви предисторията на неправомерното уволнение и фактите от неговата хронология.
На 10.05.2010г педагогическия колектив на ЦДГ "Здравец" – с.Калипетрово номинира Вера Събева, детска учителка в градината с 34 години стаж, за учител на годината по случай 24 май. В предложението за номинация има следните мотиви: "Г-жа Вера Събева е учител с висока обща култура и задълбочена професионална подготовка. Като добър професионалист, творец и новатор в своята работа, тя създава благоприятна педагогическа, емоционален комфорт в групата. Умее да работи в екип, да взема правилните решения. Работи активно за интегриране на деца от етническите малцинства."
Всичко започва с едно ранно обаждане на 24.06.2010г. Малко след 9.00 часа сутринта на домашния телефон на намиращата се в платен годишен отпуск старши учител в ЦДГ-Здравец Вера Събева се звъни. От другата страна на телефона е директорката на учебното заведение Милена Кожухарова, която заявява на своята служителка, че същата е съкратена. Това е станало с решение на тричленна комисия заседавала предния ден на 23.06.2010г. Разтревожена от изненадващото обаждане, г-жа Събева вдига високо кръвно налягане, от което започва да губи равновесие и на 28.06.2010г.е с болничен лист, и направление към невролог. На 30.06.2010г. тя постъпва в Неврологично отделение на болницата за лечение с диагноза-мозъчен инфаркт. При изписване от болничното заведение на г-жа Събева е даден болничен лист като на него е посочена съответната дата на която да се яви на работа, а тя е 06.08.2010г.
На 02.08.2010г. г-жа Събева е лежи вкъщи, по предписание на лекарите, когато в дома и пристига директора на детската градина. Но не да се поинтересува за здравето на своят колежка, а лично да и връчи заповедта за прекратяването на трудовото правоотношение на основание чл.328,ал.1,т.2 от КТ и във връзка с чл.333, ал.1,т.4 от КТ. Която заповед е издадена на 02.08.2010г. и влиза в сила на 06.08.2010г., когато е трябвало да и е първи работен ден след болничния.
В истеричното си бързането да уволни заслужилата учителка директорката прави няколко закононарушения:
1. Г-жа Събева е член на "Синдиката на българските учители" и не може да бъде съкращавана без разрешение на ръководството на съответната синдикална организация, както е записано в чл.333 ал.3 и ал.4 от КТ. Става ясно, че такова искане е отправено към синдикалното ръководство същия ден, когато комисията е взела решение за съкращаването й на 23.06.2010г.Отговорът на синдиката на запитването е с дата 25.06.2010г.
2. В законен платен отпуск и отпуск по болест не се известява съответния работник по въпроси касаещи трудовите му взаимоотношения със съответния работодател още повече това да става по телефона. Действията на директора биха били законни само ако отмени съответната отпуска и уведоми подчинената си на работното място.
Най-вероятно г-жа Събева ще си търси правата по съдебен ред, но и ние ще продължаваме да следим как ще реагират институциите на това нагло погазване на трудовото законодателство и гавра със заслужилата детска педагожка Вера Събева, която и в момента продължава да лекува разклатеното си здраве.

Facebook коментари