Събота, 22 Януари 2022 г.

ПЗГ на ПРОТЕСТ

Днес се организира гражданско неподчинение от преподавателите в Професионалната гимназия по земеделие в Силистра, която от днес вече е общинско училище, в съответствие с влезлите в сила от 1 август промени в закона.

В декларация до министъра на образованието, началника на регионалния инспекторат по образование и медиите учителите твърдят, че конкурсът за директор на училището е бил грубо опорочен и манипулиран, съобщиха от БНР.

Протестната декларация е подписана от целия педагогически колектив на гимназията. В нея учителите обясняват, че след проведения на 27 юли конкурс за директор, кандидатката Ирена Иванова, която е тяхна колежка, е уведомена с писмо от образователното министерство, че е първа по резултат със 100 точки и е класирана на първо място за заемане на длъжността. Още на следващия ден обаче Иванова получава ново писмо от министерството, със същия изходящ номер като първото, в което я уведомяват, че при оформянето на оценъчните карти е допусната техническа грешка и на първо място е класирана друга кандидатка - Мария Илиева, която публично е спрягана за следващ директор на гимназията много преди конкурса.

В декларацията си педагозите остро възразяват срещу практиката да бъдат избирани хора по поръчка, подбрани по съмнителни критерии.

Те настояват конкурсът да бъде анулиран, а резултатите от участието на кандидатите да бъдат публично оповестени. Педагозите се заканват, че ще направят жива верига и няма да допуснат новоизбраната Мария Илиева да влезе в директорския кабинет.

Facebook коментари