Понеделник, 28 Септември 2020 г.

Ликвидират окончателно най-високо технологичната инвестиция в Силистра

Преди две и половина години бе открит завода за производство на соларни панели в Силистра - най-високо технологичната инвестиция за последните години в областта. При откриването му през октомври 2009 година пристигна и част от правителството, начело с премиера Бойко Борисов, тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков, дипломати и бизнесмени.

"Соларпро" произвеждаше тънкослойни панели за изграждането на фотоволтаични паркове. В завода бяха инвестирани около 20 млн. лв. Плановете на компанията бяха да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни с общата инсталирана мощност над 100 МВ до края на 2012 г., каза тогава при откриването на предприятието Иво Прокопиев, който е основен акционер в него. По думите му планираните инвестиции се оценяваха на около 100 млн. евро.

Преди месец стана ясно, че предприятието вече няма да прави такива в България, а се пренасочва към изработката на друг вид фотоволтаични панели в Китай. Базата в крайдунавския град трябваше да се се специализира в тестване и контрол на фотоволтаични модули на други производители на панели и в резултат на това около 200 работника останаха без работа. От фирмата обещаваха да продължат да поддържат изработените за 32 проекта за слънчеви централи, които са били в различен етап на реализация.

По информация на НАП става ясно, че на 28 юли e насрочен търг за линия за производство на соларни панели в Силистра, като първоначалната цена е 1 456 977 лева, с което най-вероятно ще се сложи край на надеждите този завод да заработи отново.

Facebook коментари