Четвъртък, 09 Декември 2021 г.

Патриарх Неофит оглави Първата съборна служба в Силистра за 21 Доростолски мъченици

Българският патриарх Неофит оглави Първата съборна служба за 21 Доростолски мъченици в съслужение с Доростолския митрополит Амвросий, членове на Светия Синод и представители на Поместни правословни църкви в силистренския катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", съобщи БТА.
БПЦ вписва в църковния календар нов празник - Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии.

За празника патриарх Неофит от вчера гостува в Силистра. При посещението си в с. Калипетрово той получи в дар богослужебни одежди и енголпие с вградени частици от мощите на 25 светии, между които и на св. мъченик Неофит, съобщи Светият Синод. Патриархът бе посрещнат в храм "Св. Димитрий" от председателя на храма и протосингел на митрополията ставр. ик. Добри Чаков. Негово Светейшество се поклони в храма и благослови клира и народа с настъпващия празник.

Архиереи на БПЦ-БП и от сестрите Поместни православни църкви, свещенослужители, монаси и монахини от цялата страна и от съседна Румъния са пристигнали в престолния град на Доростолска епархия, за да вземат участие в първото честване на Събора на Доростолските мъченици днес.

Утре патриарх Неофит ще се срещне с ръководството на крайдунавския град.

Facebook коментари