Неделя, 26 Юни 2022 г.

Трети март е празник на една историческа победа!

Трети март е празник на една историческа победа! Ден на жадуваното освобождение!Незабравима дата,дата свещена,изстрадана,чакана столетия!
Трети март 1878 година отбелязва възкресението на един народ,чиято висока самобитна,духовна и материална култура бе подложена на унищожение.
Пътят до свободата преминава през окървавените въстания и завери,през словото на Апостола, през Шипка,Вола и Плевен,през много рани и сълзите на хиляди майки.Подвигът на този ден е неизмерим,неподвластен на времето,защото всеки българин го носи в душата си,защото споменът за него разпалва и пречиства с онази изконна обич към Отечеството,която ни прави горди.
Честването на трети март е безспорно доказателство,че са живи чувствата на признателност пред светлата саможертва на цял един народ.
Днес,преклонили глави,ние отдаваме почит пред паметта на знайни и незнайни родолюбиви българи,които със своята саможертва,проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха граждани на своята държава.
Нека помним,нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!Поклон пред величието на всички страдалци,загинали за свободата на България!

Facebook коментари