Неделя, 26 Май 2024 г.

Внимание! Отново бум на опитите за телефонни измами

Не давайте пари на непознати по никакъв повод, съветват криминалисти

Телефонни измамници атакуват масово Силистра и околните села през днешния ден. В полицията са заявени множество сигнали на граждани, получили обаждане с искане на пари, основно по схемата за изгодна търговска сделка. Въпреки че повечето от хората са разпознали престъпната схеми, без да се поддатат, две жени все пак са попаднали в капана на измамниците, разделяйки се общо с 1500 лева.
Кои са най-популярните сценарии на телефонните измамници? Към момента най-актуален е сценарият за изгодна сделка с климатици. При него жертвата получава обаждане от името на свой родственик, който обяснява, че е капарирал определена сума за закупуване на техниката, но се намира в друг град и не може да пътува. Моли роднината си спешно да доплати за сделката с обещанието да възстанови сумата до няколко дни.
Популярни остават и другите три сценария – освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал, нужда от спешно скъпоструващо лечение и освобождаване на колет от чужбина с голяма сума пари.
Жертви на измамниците стават основно хора от третата възраст заради присъщите им доверчивост, отзивчивост и доброта. Затова разговаряйте с възрастните си близки, обяснете им подробно престъпните схеми и ги предупредете в никакъв случай да не дават пари на непознати, независимо какво им казват и за какви се представят.
При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.

Facebook коментари