Събота, 15 Юни 2024 г.

"Ловците на автографи" от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" разговаряха с Биляна Траянова

"Ловци на автографи" – така наричат себе си група деца от ОУ "Св.св. Кирил и Методий". Сред многото територии за "ловуване", които този свят предлага, те са избрали да се срещат и разговарят с интересни хора. Да ги опознават, да им задават въпроси. Да се опитват чрез тях - различните, успелите, челите, знаещите - да намират свои пътища в големия свят. Не пътища, които са извървени. А такива, по които ще тръгнат, но благословени от силните думи на своите събеседници. "Ловците на автографи" четат за хората, с които се срещат, задават въпроси пишат и …разбира се!, вземат автограф. Със своите срещи и с посланията на събеседниците си после запознават всички ученици и учители от училището.
И какъв по-добър старт за ловците на автографи за тази учебна година от срещата с един от най-големите пътешественици – Биляна Траянова, водещ на предаването "Без багаж". Г-жа Траянова е от Силистра. Тя се върна в родния си град, за да представи поредната книга от поредицата си "Хариша". За книгата, за пътешествията – реални, въображаеми, физически и духовни я попитаха младите репортери от ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Ето техния разговор:

Как решихте да се занимавате с актьорско майсторство?

Б. Тр.: Има нещо много странно в това как избираш какво да правиш. Според мен средата, в която отрасваш, показва възможности. Там има много примери и ти виждаш това, което ти е най-интересно. Вярвам и отстоявам това, че всеки трябва да избере това, което му е интересно , което му е на сърце. Правете нещата които обичате, защото има една много тривирална приказка, но ако обичаш работата си никога няма да работиш, ти винаги ще имаш удоволствието от това, което правиш. Аз съм израсла в семейство на актьори. Ние живеехме много близо до театъра и, ако не съм на училище, съм била в театъра. Давам си сметка колко съм досаждала на перукерите, на гримьорите и на всички останали. Винаги съм знаела, че щом мама и татко са актьори, и аз ще стана актриса. От дете ме качваха на сцена да играя и така, някак- си се получават нещата.

Как една актриса навлиза в социалните теми и документалните филми?

Б. Тр.: Темите по някакъв начин са свързани с твоя светоглед. От малка аз се биех с децата от улицата. Обичах да защитавам каузи. С всякакви средства помагах на обидените, наранените ,на отстранени от групата деца. Социалните теми за мен са водещи, защото човек не може да живее без обществото. Няма как да бъда щастлива, ако вие всички сте нещастни. Ако ние не се интересуваме от другите, означава, че не се интересуваме от себе се. Всъщност социалните теми са това да мислим един за друг и да се обичаме.

Ще ни разкажете ли за едни от най-хубавите ви преживявания когато сте посещавали различни държави?

Б. Тр.: Те са непрестанно. Това лято ходихме до остров Бали, защото е известен като много луксозна дестинация и има много красиви плажове. Всичко е както трябва да бъде. По-голямата част от туристите не се разхождат много. Но има една група приключенци, които искат да видят как живеят хората. На всяка крачка виждат нови и интересни неща. Ние споделяме колко много сме харесали предишния път една риба. И за пръв път чуваме за нея. Те ни я приготвиха върху корите на кокосовите орехи. Използват ги като въглища. Това беше най-вкусното нещо, което сме опитвали в Бали. Хората там се обичат и правят нещата с любов един към друг.

Обмисляте ли да напишете 7-ма книга? За какво ще се разказва в нея?

Б. Тр.: В седма книга ще се разказва за Амазонската джунгла. За най-отровните животни, за отровните стрели, които летят и от които трябва да се пазите, ако тръгнете на експедиции.

Какво бихте посъветвали нас и другите деца относно книгите?

Б. Тр.: Тези книги със сигурност ще ги прочетете. Почвайки от първа книга, няма да можете да спрете. Във всяка от тях ще откриете наръчници за оцеляване. Съветвам ви да ги прочетете. Ще ви бъдат полезни. След всяка една книга има по 2-3 страници, в които може да си направите своя история. Предлагам ви в момента в който прочетете книгата за Индия, потърсете в интернет още информация за Раджастан, за дворците и архитектурата. Самите вие чрез Хариша може да се научите как да влизате в тема и да я проучите. Съответно от нея да извлечете това, което за вас е важно. Ще събудите въображението си. А то е това, което създава изкуството и новите неща. Това ви пожелавам, да не спирате да четете, да търсите. Интересувайте се и не позволявайте на никого да ви каже, че не може.
Петя Димова и Татяна Воронина от VII А клас,
ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Силистра

Facebook коментари