Понеделник, 15 Август 2022 г.

Студенти от Силистра издадоха "Паметен лист" за Йовков

Студентската учебно-научна изследователска лаборатория "Културно-историческо наследство" към Филиал - Силистра на Русенския университет издаде "Паметен лист" за 135 годишнината от рождението на Йордан Йовков. Публикувани са материалите "Йовков и Добруджа" - за десетте добруджански години на жеравненеца; "Йовков за творчеството си" - за търсеното и винаги намирано добро у хората; за отношението към Вазов - с признанието "Интересен и Вазовият език!"; както и спомени на съвременниците на Йовков - Антон Страшимиров, Елисавета Багряна, Константин Константинов, Дора Габе, Христо Бръзицов и др.

Във вестника са представени прототипите на Йовков - милионера, Люцкан, Вълчан Дуков, поп Дочо, Татар Христо. Намерено е място и за интервю с Кремена Митева, главен уредник на Дом паметник "Йордан Йовков" в Добрич, наскоро гостувала в Силистра, за да представи двутомник за необикновения автор.

"Изданието стана възможно с подкрепата на Фонд "Научни изследвания" към Русенския университет", казва доц. д-р Румяна Лебедова, ръководител на лабораторията и преподавател в учебното заведение. С нейно участие бе и паметният лист, посветен на Крайовския договор, издаден в първите дни на септември - в навечерието на 75-годишнината от неговото издаване през 1940 г.

В края на септември, със съдействието на Областна администрация, студенти от Силистра гостуваха на Националната литературна конференция посветена на Йордан Йовков в Добрич. За визитата в изданието разказва фоторепортаж, изготвен от студентите.

Facebook коментари