Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Американска фирма AES иска да строи на летището край Силистра най-голямата европейска слънчева централа

AES биха искали да построят в България това, което би било най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа - 80 мегавата.
Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, на който бяха представени възможностите за използване на слънчевата енергия в България.

Американците са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е "нула", каза посланикът, цитиран от БТА.
По думите му американската компания е в разговори с българското правителство от времето, в което той е посланик у нас, но все още няма отговор от българска страна.

Ако българското правителство отговори положително, AES могат да дойдат и да строят възможно най-скоро, каза посланикът. Той посочи, че съоръжението ще бъде построено на земя, която сега е неизползваемо летище край Силистра.
Според посланика тази инвестиция би направила България един от лидерите в света по отношение на слънчевата енергия.

Директорът на AES Solar Energy Боб Хемфил заяви, че от компанията са ентусиазирани за възможностите в България за слънчевата енергия. Той каза, че от AES вече работят по проекти в Испания, Франция и Гърция, както и по проект в Италия.

Работим по проекта от около година, готови сме да започнем в момента, в който получим техническа поправка в закона за възобновяемата енергия, заяви Хемфил.
По думите му в рамките на няколко седмици след такава промяна в закона, от компанията могат да изпратят хора на строителните площадки, които да започнат работа. Това означава чужда инвестиция в България, приходи от данъци и още един избор за българската енергийна система, който е независим от вносни горива, заяви Боб Хемфил.

В отговор на въпроси за исканата техническа поправка в закона, шефът на AES Solar Energy за България - Анелия Ърдли, обясни, че в сегашното законодателство има тарифа, обявена от ДКЕВР, с която се инвестира в съоръженията.
Проблематичното е, че дори след като инвестицията се е случила за конкретен проект, тарифата може да бъде намалявана всяка година до 5%. Т. е. аз инвестирам днес, след пет години моята тарифа може да е намаляла с по 5% годишно - получава се нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, коментира Ърдли.
По думите й така няма прогнозируемост, а в останалите европейски страни преференциалната тарифа се фиксира в даден момент от развитието на проекта и инвеститорът знае, че тя е твърда до края на проекта.

На въпрос дали се настоява за поправка в закона специално заради конкретната инвестиция и какъв е отговорът от страна на правителството, посланик Джеймс Уорлик заяви, че промяната не е само за една компания, а за да може да бъдат привличани инвеститори на възобновяема енергия, включително и слънчева.
В известна степен искаме промяна, която ще донесе полза за целия сектор, добави Боб Хемфил.

Facebook коментари