Четвъртък, 08 Декември 2022 г.

Тутраканец превърна "трабант сиромах" в "жив дявол"

В миналото славният лек автомобил "Трабант" на бившата ГДР бе наричан у нас "мечтата на сиромаха". Корабният механик от Тутракан Даниел Иванов превърна своята 25-годишна антика в достоен кандидат за състезания от типа "Бързи и яростни".

С надпис "СИРОМАХ (R) - ЖИВ ДЯВОЛ" на предното си стъкло той участва в състезанията на Българската федерация по драг-райсинг. "Аз съм сред 64-те регистрирани състезатели аматьори и се пускам в гонките на най-ниския клас "до 2 000 кубика".

На отсечка от 402 м край Тутракан съм завъртвал 7 800 оборота на 4-та скорост със скорост 185 км/час за по-малко от 14 сек", заявява с гордост 42-годишният възпитаник на Корабния техникум в Бургас. Усъвършенствал е необикновения си малък и невзрачен автомобил с двигател за 200 конски сили.

Постигнатото е благодарение на вложени 7-8 000 лева в подобрения в колата. В новия си вид тя може да конкурира даже "Ферари еко". От "оригинала" е останал само скелетът - рамките на вратите и прозорците. Стъклата са сменени с нечупливи. Фаровете също са подменени. Останалите аксесоари са от "Фолксваген Голф" (двойка), вкл. преден и заден мостове, окачване, спирачки и дискове.

Кара с обикновени стрийт-гуми. Домашната си кола нарича "смешна", защото е най-обикновено старо "Пежо 309 дизел". "Хубава кола е трабантът, макар и от мукава. Моят с тези подобрения отстрани изглежда като мечка. Харесвам го, защото имам и друг девиз: "Обичам да печеля силна игра със слаби карти". А бе, луда работа съм", обяснява състезателят аматьор.

Смята се за обикновен човек, за разлика от колегите си в драг-райсинга: кой син на собственик на голям автосервиз, друг - баща му бивш автомобилен състезател. "На юг от Велико Търново се развива драг-райсингът, като най-големите центрове са в София, Пловдив и Варна", обяснява любителят на високите скорости, постигани с обикновен на вид автомобил.

"В момента 22 коли караме под 14 сек, а моето най-добро време е под №13 в класацията за клас до 2 000 куб м. Надявам се да има състезания, за да подобряваме резултатите си", мечтае един млад корабен механик, пренебрегнал морето, за да постига рекорди на сушата с мощен мотор, монтиран на най-обикновен "Трабант".

Според тутраканеца у нас най-добрата писта е в Сливен, а и интересът там у хората бил най-голям. Божурище, Дупница и Лесово са другите места, където се правят състезания от този ранг.

информация: 24 часа

Facebook коментари