Петък, 14 Юни 2024 г.

В село Смилец се проведе фестивал на маджуна

На чешмата, специално аранжирана в носии и автентични фолклорни предмети, от ранни зори кипи усилен труд.
Над 150 кг. дини, голяма част от които отгледани по бостаните на Смилец, са подготвени за направата на динен мед, познат още като маджун. Напалени са котлоните и до утре сутрин ще се бърка сместа. Преди да се насипе в съдовете по рецепта, маджунът ще се ароматизира с босилков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез- разказват местните на своите скъпи гости.
Павлина Романова- кмет на селото обяснява, че ентусиазмът на поколенията е заразителен и точно той прави традициите живи.
Д-р Юлиян Найденов- кмет на Община Силистра, благодари на самодейците за прекрасната инициатива, за гостоприемството и за възможността да е част от дългия процес на приготвянето на маджуна.
Председателят на Общински съвет- Силистра - д-р Мария Димитрова се включи в замесването и разточването на домашната баница. "Маджун без баница не върви"- казваха жените от клуб "Импулс" към читалището.
На селския празник присъства и г-жа Денка Михайлова, зам.-кмет "Хуманитарни дейности". Тя пожела спорна работа по направата на маджуна и за пореден път изказа възхищението си от задружния живот в селото.

Facebook коментари