Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Деца събраха в книга народни предсказания за времето

Ученици от астроклуб "Звездни врати" събраха в книга предсказания за метеорологичните промени на времето по местни признаци, съобщиха от община Силистра.
За интересното проучване разказа директорката на Народната астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" в Силистра и един от ръководителите на клуба Марлена Любенова.
С помощта на 60 тийнейджъри от 5 до 12 клас са записани разкази на възрастни жители от близките до Силистра села Попина, Ветрен, Сребърна. При обобщението им са оформени няколко рубрики: Езикът на облаците, Живи "барометри", Зелени "барометри" и Атмосферни феномени. Например, според баба Анка, родом от Сливен, "когато вали дъжд и в локвите се образуват балончета, дъждът няма да спре скоро"; преди да завали по листата на върбата, конския кестен и клена се появяват "сълзи". Дядо Любен – рибар от Силистра разказва, че "преди да завали комарите и мухите хапят жестоко; водата по реката става мътна, означава, че нагоре по течението вали, тогава и уловът се увеличава". Сред живите "барометри", по които старите хора гадаят за времето, са паяците. Дългите бели паяжини през лятото и есента са знак за приближаващ силен вятър. Паяците усещат това и сами късат паяжините си. В книжката са обяснени атмосферни феномени като поленовата корона на луната, слънчевият стълб при залез, задоблачно сияние и дъждовната дъга.
Текстовете са илюстрирани с фотографии, направени от самите участници в теренното проучване. Книжката е отпечатана в тираж от 500 броя. Според авторите й, е любопитна и за малки, и за големи. Но главно е предназначена за учениците, съобщиха от общинския отдел по образование, който в партньорство с астрономическата обсерватория реализира проекта "В света на познанието, фантазията и творчеството" чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Facebook коментари