Сряда, 06 Декември 2023 г.

Референдум само по въпроса за електронното гласуване

Народното събрание отхвърли първия въпрос на президента Росен Плевнелиев за това част от народните представители да се избират мажоритарно.

Това стана с гласовете против на депутатите от парламентарните групи на БСП, ДПС, двама от РБ бяха против, а 14 се въздържаха, от ПФ 13 бяха против, а трима се въздържаха, 9 от БДЦ бяха против, а партията "Атака" въобще не очаства в гласуването. 8 депутати от АБВ гласуваха "за", както и ПГ на ГЕРБ.

Беше отхвърлена редакционната поправка на ДПС по първия въпрос всички народни представители да се избират мажоритарно.

Двете предложения на Реформаторския блок и АБВ съответно депутатите да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване или част от тях да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение между политическите партии и коалиции, също не се прие.

Напрактика депутатите допуснаха до провеждането на референдум само един от трите предложени от президента Росен Плевнелиев въпроси - за въвеждане на електронно гласуване. Проблемът е обаче, че има решение на Конституционния съд, с което електронното гласуване се нарушава основния закон и основни права на гражданите.

"Тежко и заслужено поражение за президента на републиката", нарече гласуването депутата от БСП Георги Божинов в обяснението си за своя отрицателен вот, като допълни, че гражданите също ще го отхвърлят на референдума. "Той тръгна към втори мандат и окончателно го загуби", заяви накрая Божинов.

Депутатите отхвърлиха и втория въпрос за референдума, свързан с въвеждането на задължително гласуване на избори. След повторен вот в пленарната зала с гласове 80 - 59 - 25 гражданите няма да бъдат питани дали да се въведе задължително гласуване.

Петър Славов от Реформаторския блок заяви в кулоарите на парламента, че те са направили предложение за редакция на въпроса, но тяхното предложение не е прието, предаде репортер на Novini.bg.

Ние заставаме зад идеята да има референдум и направихме всичко възможно и направихме всичко възможно да съберем подписите, за да има допитване, но управлението на Орешарски провали всичко.

Не сме имали единно решение на групата как ще гласуваме, затова гласуването беше шарено от наша страна, каза той.

Цветан Цветанов обясни, че парламентарната група на ГЕРБ е гласувала в подкрепа на предложените въпроси, тъй като това са въпроси на 570 хиляди български граждани.

Той не си обяснява поведението на реформаторите, като заяви, че е некоректно, имайки предвид, че са се включили в събирането на подписите.

Най-вероятно референдумът с един въпрос няма да постигне целите, с които се прави.

Източник: novini.bg

Facebook коментари