Събота, 02 Декември 2023 г.

Ще има транспортен мир в Силистра?

Войната между силистренските транспортни фирми «Хари – 3» и "Актив Плюс" продължава близо две години. Тя започна 2008 година, когато транспортната фирма "Пътнически превози" прекрати дейността си. И от тогава насам само скандали, провалени конкурси, обжалвания от двете страни на решенията на общинска администрация, дела стигнали до Върховния административен съд. Ескалация на тлеещия от 2008 година скандал, достигна през януари 2009 година, когато почти не се стигна до физически сблъсък между представителите на двете фирми. Тогава след сигнал на граждани стана ясно, че дестинацията Силистра-Шумен е обслужвана едновременно от два автобуса на различни превозвачи-"Хари-3" и "Актив Плюс", като конкурсът е спечелен от Харалан Хараланов. "Титулярният" автобус по линията тръгвал в 10 часа, но дублирането на оказалата се скандална дестинация е започнало, когато за пръв път автобус на "Хари-3" предприел курс до Шумен. Според очевидци пътниците, предпочели да пътуват с този автобус, са изпадали в двоумения относно избора си.
"Когато пристигнем на автогарата, виждаме два автобуса до Шумен и се чудим на кой да се качим", споделили потърпевши.
Разбрал за случая, се появил Харалан Хараланов, собственик на фирма "Хари-3". Минути по-късно пристигнал и собственикът на другата засегната транспортна фирма "Актив Плюс" Пламен Янев, придружен от семейството си.Видимо изнервен, Янев, подминавайки Харалан Хараланов, му подвикнал: "Занеси линиите си в гроба!".
Конкурсът за въпросните линии се провел в края на 2008 година. "Хари-3" спечелил наддаването за този маршрут. Договорът на "Актив Плюс", изтичал на 21 февруари, е прекратен със заповед от 14 януари, адресирана от заместник-кмета "Икономика и международни програми" Димчо Кьосев и подписан от и.д. кмет на общината инж. Веселин Андреев. Причината за преждевременното прекратяване на договора са две жалби от жителите на селата Иширково и Смилец, които твърдят, че фирмата не е изпълнявала качествено своите задължения."Двете жалби са подправени и нямат нищо общо с истината. Хората, които са сложили своя подпис, не знаят за какво става дума. Освен това подписката в село Смилец е правена от роднина на г-н Хараланов", коментирал Пламен Янев. И от тогава до сега двете фирми се прецакват по всякакви начини, като влизат в действия жалби, сигнали, съдебни дела и разправии. Последен опит за помирение на транспортните, бе направено в сряда на 21 юли при най-висшите представители на държавната и местната власт. Областен, кмет и председател на общинския съвет призоваха транспортните фирми да си стиснат ръцете и да постигнат разбирателство. Областният управител д-р Владимир Янков поставил остро въпроса за пермаментните проблеми около транспорта в Силистра. Като причина за това, той изтъкна дългогодишната практика на превозвачите, участващи в конкурсите системно да ги обжалват в съда, което според него "до известна степен се дължи на непълноти в Наредбата за провеждане на конкурсите, но най-често са последица на не дотам ясни и чисти намерения."
Д-р Янков обяснил, че "обжалването води до спиране на конкурсите, и заставянето на областния управител, съгласно Наредба № 2 (за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществен превоз на пътници с автобуси и леки автомобили) да разрешава "по изключение", както се изисква в Наредбата, определена транспортна линия да бъде обслужвана без конкурс за определен период от време (но не повече от 6 месеца)."
"И тъй като това "по изключение" се превърна в по-скоро в правило и в практика", Областният управител изразил категоричното си намерение да прекрати тази практика.
Напомнено бе на местните превозвачи, че транспортни фирми извън Силистра вече са проявили интерес към местните линии, но ръководството на областта и на общината са единодушни, че не бива да се изтласква местния бизнес, за сметка на външни фирми. Представителите на превозвачите очертали проблемите, които се свързват с транспортните схеми - неизпълнение на линии и курсове, неспазване на разписание, намален пътнико-поток, нерегламентиран превоз.
Заместник областният управител Денка Михайлова, която е и председател на Областната комисия по транспорт посочила че "личните конфликти между превозвачите и спирането на конкурсите чрез перманентите жалби, е в ущърб най-вече на гражданите. Защото ако не може да се проведе един конкурс, който е дългосрочен ( за 10 г. напред), това не дава възможност на превозвачите да инвестират в автомобилния си парк и това отново е за сметка на гражданите, които са принудени да пътуват в некомфортни автобуси."
Като трайно решение на проблема, областният управител д-р Владимир Янков, председателят на Общия съвет в Силистра Александър Сабанов и кметът на общината Иво Андонов препоръчали на превозвачите да загърбят противоречията си, да се обединят в местна асоциация и да кандидатстват за пакета линии от областната транспортна схема на Силистра.
"Ако местните превозвачи не направят необходимото, за да се нормализират конкурсите и не преглътнат личните си междуособици - ще търся друг вариант. Но няма да позволя това да е за сметка на хората", категоричен бе д-р Владимир Янков.
Областният управител препоръчал на автобусните превозвачи да са експедитивни, тъй като последното заседание на Общински съвет – Силистра (преди лятната ваканция) е предвидено за 29 юли. За да се проведе конкурс за общинската транспортна схема, е нужно кметът на общината да внесе докладна записка в общинския съвет. От своя страна, кметът и председателят на общинския съвет, поеха ангажимент ако превозвачите се обединят в местна асоциация, да внесат на предстоящата на 29 юли т.г. сесия на местния парламент докладната за провеждане на конкурса. Ако това не се случи, конкурсът ще се проведе на сесията в края на м. Септември.
Остава само да разберем ще се возим ли с автобусите на местни силистренски фирми или те ще се погубят в братоубийствена война и тяхното място ще дойде голяма софийска транспортна фирма, например?

Facebook коментари