Петък, 21 Януари 2022 г.

Измерват нивата радон в детските градини в Силистра

В Силистра ще измерват нивата на радон в детските градини, предаде БНР. Изследването е в рамките на Националната програма за намаляване въздействието на радона в обществените и жилищните сгради върху здравето на гражданите.

Всички детски градини в крайдунавския град ще бъдат оборудвани с детектори. Уредите в продължение на три месеца ще измерват концентрацията на радон в приземните етажи на сградите. В края на месец март ще започне проучване на нивата на радон и в жилищни сгради.

На територията на цялата област ще бъдат монтирани общо 99 детектора за измерване на естественото радоново лъчение. Според указанията те трябва да бъдат поставени на приземен или първи етаж на сградите, по един детектор в жилище, в помещение за сън, отдих или работа. Апаратите ще бъдат свалени за отчет след 6 месеца, като същевременно ще бъдат подменени с нови, за да се изпълни изискването на програмата за целогодишно наблюдение.

Съгласно действащата в страната нормативна база референтните нива за облъчване с радон в жилищни и обществени сгради е 200-300 бекерела на куб. метър.

Източник: news.ibox.bg

Facebook коментари