Събота, 27 Ноември 2021 г.

Силистра е градът с най-много четящи деца

За втора поредна година Силистра е градът с най-много запалени деца читатели - 141, които участват в Националната кампания за стимулиране на четенето "Читателска щафета". След крайдунавския град на второ място се нарежда София със 78 участници, следвана от Стара Загора с 40 и Русе с 36 млади читатели.

В рамките на "Читателска щафета 4: Ловци на приключения" между 29 септември 2014 г. и 8 януари 2015 г. общо 760 деца от цялата страна успяха да прочетат 2756 книги от поредиците "Сам Силвър, тайният пират", "Детективите Агата и Лари" и "Приключенията на Минерва Минт".

Общо 473 преподаватели от цялата България са потвърдили прочетените книги на своите ученици. След тях достойно се нареждат 255 библиотекари и 56 родители.

Читателската страст на децата от Силистра се отразява и в класацията на най-активните училища в кампанията, където първенци са ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Иван Вазов", следвани от СОУ "Паисий Хилендарски" - Златица.

Силистра е лидер и в индивидуалната статистика, където сред най-активните библиотекари се нареждат Дияна Георгиева и Светла Ангелова от Регионална библиотека "Партений Павлович" и училищният билиотекар Петранка Цавкова от ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Сред учителите на първо място с най-много възпитаници, изпратили форма за участие, се нарежда Миглена Манчева от столичното 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" с 26 участници в щафетата, следвана от Цветомира Кънева от ОУ "Васил Левски" гр. Исперих с 23 ученици. Почетната трета позиция отива отново в Силистра при Валентина Кулева от ОУ "Иван Вазов" с 22 ученици участници в щафетата.

Децата с най-много прочетени книги са Демира Недева на 8 г. с 18 прочетени заглавия, Йоан Иванов Петков на 9 години и Калоян Цанев на 7 години - всеки с по 11 заглавия.

Тази година инициатива даде възможност на малките читатели да се включат още в конкурса "Карта на скрито пиратско съкровище", като изпратят свои ръчно изработени пиратски карти. Картата на Магдалена Денева от Силистра бе отличена от представителите на Spiegelburg България и получи специална награда, а още двама творци си спечелиха книги след фейсбук-гласуване.

Източник: inews.bg

Facebook коментари