Събота, 13 Август 2022 г.

Ново месопреработвателно предприятие ще се изгражда в село Ситово

Ново месопреработвателно предприятие ще бъде изградено в село Ситово от компанията "Месони", съобщи съсобственикът Ивайло Йорданов. В момента собствениците на дружеството има предприятие в Силистра, а плановете са в Ситово да бъде построено ново, което да е с по-голям капацитет. Стойността на новата инвестиция ще е 6 млн. евро, като все още се уточнява точният начин на финансиране. Дружеството използва и европейски фондове, уточни Йорданов. Новото предприятие ще произвежда сурово сушени колбаси, кайма и месни заготовки под новата марка "Месони", която вече е регистрирана като запазена. Досега продукцията от работещото предприятие в Силистра се продава с марката "Оливия", каза Йорданов.

Само за фирмени магазини

Плановете са продуктите да се реализират основно през фирмени магазини, като във всеки голям град има по един, обясни съдружникът в компанията. Досега производителят има четири свои магазина в Силистра и два във Варна. "Месони" ще работи с изцяло собствени суровини, както и досега се прави за марката "Оливия", разказа още Йорданов. Дружеството има два свинекомплекса и телеугоителен комплекс. В плановете влиза и разширяване на свинекомплекса с още 8 хил. кв.м, като инвестицията в него ще е 3.5 млн. евро, отделно от тази в месопреработвателното предприятие, по информация от Йорданов. Той коментира, че не разчитат на външни производители на месо и проблемите покрай лошия имидж с добавянето на соеви продукти не са ги засегнали, защото не са употребявали и няма да използват такива.

Разширяване на бизнеса

"Месони" вече е подало заявление до РИОСВ – Русе, за инвестиционното си предложение за новия строеж в с. Ситово, става ясно от сайта на екоинспекцията. В него е посочено, че бъдещото предприятие ще бъде и кланица.

Компанията "Месони" е регистрирана миналата година – учредителното й събрание е проведено в началото на септември от двамата съдружници Йвайло Николаев Йорданов и Николай Иванов Йорданов. Капиталът му е 5 хил. лв., разпределен поравно между двамата. Те са регистрирани като земеделски производители и са съдружници в дружеството "Оливия", което произвежда месните продукти под тази марка в Силистра. Според отчета му, публикуван в Търговския регистър, за 2013 г. "Оливия" има 5.97 млн. лв. оборот от продажби при 3.8 млн. лв. за 2012 г. Печалба обаче няма – общите приходи на компанията са били равни на разходите. Година по-рано, за 2012 г., положителният финансов резултат е бил 38 хил. лв.

Facebook коментари