Сряда, 15 Юли 2020 г.

Областен, кмет и председател на общинския съвет помиряваха транспортните фирми

Областният управител д-р Владимир Янков домакинства днес (21.07.2010 г.) среща в областна администрация, чиято основна цел беше – прекратяване на порочната практика за саботиране на конкурсите за обществен превоз в област Силистра, съобщиха от областната управа.
В срещата участваха зам. областния управител Денка Михайлова, кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, председателят на общинския съвет Александър Сабанов и представители на фирми, осъществяващи таксиметров и автобусен превоз.
Областният управител д-р Владимир Янков постави остро въпроса за пермаментните проблеми около транспорта в Силистра. Като причина за това, той изтъкна дългогодишната практика на превозвачите, участващи в конкурсите системно да ги обжалват в съда, което според него "до известна степен се дължи на непълноти в Наредбата за провеждане на конкурсите, но най-често са последица на не дотам ясни и чисти намерения."
Д-р Янков обясни, че "обжалването води до спиране на конкурсите, и заставянето на областния управител, съгласно Наредба № 2 (за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществен превоз на пътници с автобуси и леки автомобили) да разрешaва "по изключение", както се изисква в Наредбата, определена транспортна линия да бъде обслужвана без конкурс за определен период от време (но не повече от 6 месеца)."
"И тъй като това "по изключение" се превърна в по-скоро в правило и в практика", Областният управител изрази категоричното си намерение да прекрати тази практика.
Напомнено бе на местните превозвачи, че транспортни фирми извън Силистра вече са проявили интерес към местните линии, но ръководството на областта и на общината са единодушни, че не бива да се изтласква местния бизнес, за сметка на външни фирми.
Представителите на превозвачите очертаха проблемите, които се свързват с транспортните схеми - неизпълнение на линии и курсове, неспазване на разписание, намален пътнико-поток, нерегламентиран превоз.
Заместник областният управител Денка Михайлова, която е и председател на Областната комисия по транспорт посочи че "личните конфликти между превозвачите и спирането на конкурсите чрез перманентите жалби, е в ущърб най-вече на гражданите. Защото ако не може да се проведе един конкурс, който е дългосрочен ( за 10 г. напред), това не дава възможност на превозвачите да инвестират в автомобилния си парк и това отново е за сметка на гражданите, които са принудени да пътуват в некомфортни автобуси."
Като трайно решение на проблема, областният управител д-р Владимир Янков, председателят на Общия съвет в Силистра Александър Сабанов и кметът на общината Иво Андонов препоръчаха на превозвачите да загърбят противоречията си, да се обединят в местна асоциация и да кандидатстват за пакета линии от областната транспортна схема на Силистра.
"Ако местните превозвачи не направят необходимото, за да се нормализират конкурсите и не преглътнат личните си междуособици - ще търся друг вариант. Но няма да позволя това да е за сметка на хората", категоричен бе д-р Владимир Янков.
Областният управител препоръча на автобусните превозвачи да са експедитивни, тъй като последното заседание на Общински съвет – Силистра (преди лятната ваканция) е предвидено за 27 юли. За да се проведе конкурс за общинската транспортна схема, е нужно кметът на общината да внесе докладна записка в общинския съвет. От своя страна, кметът и председателят на общинския съвет, поеха ангажимент ако превозвачите се обединят в местна асоциация, да внесат на предстоящата на 27 юли т.г. сесия на местния парламент докладната за провеждане на конкурса. Ако това не се случи, конкурсът ще се проведе на сесията в края на м. Септември.
Областният управител изрази категоричното си несъгласие, да носи отговорност за проблемите между превозвачите и за опасността – населението да остане без обществен транспорт, заради междуфирмени конфликти. Той обяви, че ако превозвачите не постигнат съгласие помежду си, си запазва правото да търси друго решение.

Facebook коментари