Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Инициативата "Да спортуваме ЗАЕДНО" завърши с грандиозен хепънинг в Силистра

ФК "Червена звезда", гр.Дулово е победител в областния турнир по футбол, а Йоана Каракашева спечели голямата награда Велосипед

На 17 октомври (петък), на Стария стадион в Силистра се проведе заключителното събитие от кампанията "Да спортуваме ЗАЕДНО". Над 500 малки и големи приятели на ОИЦ-Силистра се включиха в Хепънинга, организиран като подарък за всички участници в инициативата. Деца, родители и учители се забавляваха с водещия Ицо и аплодираха музикални и танцови изпълнения на талантливи силистренски изпълнители от музикални формации "Мегатон" и "До-ре-ми" и от Балет "Аксел". Специални гости бяха д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра; Младен Минчев, заместник областен управител, Ростислав Павлов, секретар на Общината и Мирослав Калинов, директор Дирекция "Финанси" в Община Силистра.
Областен информационен център – Силистра (ОИЦ) се включи в националната кампания с провеждането 2 спортни събития – областен турнир по футбол и спортна игра по ориентиране "Европейско пътешествие".

Във футболната надпревара взеха участие 8 отбора от всички общини в област Силистра и след оспорвана и интересна игра в продължение на 6 часа, ФК "Червена Звезда", гр.Дулово завоюва първото място. Освен купа за победител, състезателите спечелиха пълен комплект екипи за своите бъдещи мачове. Втори останаха футболистите от ОСУ "Дръстър", гр.Силистра, които получиха спортни сакове, а на почетното трето място се класираха младежите от ФК "Левски 96", гр.Главиница. Тяхната награда бе спортни раници, а за участието си в турнира "Да спортуваме ЗАЕДНО" всички играчи получиха футболни топки. Лично д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра поздрави и награди спортистите.

Най-голям интерес предизвика играта "Европейско пътешествие", в която се включиха над 370 деца от 1 до 12 клас. В продължение на 4 дни улиците в град Силистра бяха изпълнени с ученици, "въоръжени" с туристически карти и много любопитство. Всички те търсиха отговор на въпроса: "Къде са инвестирани европейските средства в Силистра?" На специалната карта бяха отбелязани 10 обекта, които са участвали в проект с европейско финансиране, като бяха подбрани така, че да са най-разпознаваеми за младите хора. Идеята на организаторите бе да докажат на участниците, че европейските средства достигат до всички под различна форма и всички ние ползваме постигнатите резултатите – в някои от обектите са внедрени мерки за енергийна ефективност и е подобрена средата за учене, други са финансирали свои идеи за разнообразяване на училищния живот чрез извънкласни форми, както и много др. Последният обект за посещение бе Областният информационен център и по този начин участниците разбраха къде могат и занапред да получават информация за европейските фондове. Всички успешно завършили играта получиха грамота "Млад европътешественик".

Три големи награди и много поощрителни зарадваха късметлиите, чиито талони бяха изтеглени чрез жребий. Заместник областният управител на област Силистра Младен Минчев уважи празника и награди победителите. Горд собственик на велосипед стана Йоана Каракашева (ОУ "Отец Паисий"), Татяна Воронина (ОУ "Св. Св. Кирил и Методий") ще заснема своите бъдещи пътешествия с нова видеокамера, а фотоапаратът ще послужи на Християн Христов (ПГМТ "Вл.Комаров") да снима и споделя прекрасните си моменти. Томболата продължи с много допълнителни награди – раници, сакове, топки, велоаксесоари, настолни игри и компаси, които зарадваха още множество деца. Специални награди за групово участие получиха класовете, които заедно пътешестваха в търсене на европейските проекти. Общият брой на всички предметни награди бе 189.

Инициативата се проведе в периода 13-19 октомври 2014 г. и беше с национално покритие. Мрежата от Областни информационни центрове в България бе организатор на спортни прояви за малки и големи, като целта беше да се популяризира постигнатото с европейски средства по един нетрадиционен и атрактивен начин.

ОИЦ – Силистра е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Facebook коментари