Четвъртък, 29 Февруари 2024 г.

Милена Дамянова: Образованието и културата трябва да вървят ръка за ръка

"Образованието и културата трябва да вървят ръка за ръка", това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова пред читалищни дейци от област Силистра. В срещата участваха и кандидатите за народни представители Стефан Господинов и Денка Михайлова.
"Бюджетът за култура и през последната година и половина не беше достатъчно добър. И дори председателят на Комисията по култура в Народното събрание, уважаваният от мен актьор Стефан Данаилов, не гласува този бюджет", каза Дамянова.
Тя припомни, че в 41-то Народно събрание беше подготвен законопроект за читалищата, по който обаче не е постигнат консенсус поради многото проблеми в сферата. "Така че днес сме пред вас, за да търсим идеи и предложения. Защото регулацията чрез нов Закон за читалищата трябва да се случи", обясни Дамянова.
Водачът на листата на ПП ГЕРБ в Силистра посочи, че е необходима актуализация на бюджета и че парламентарната група на ГЕРБ в следващия парламент ще настоява за увеличаване на средствата за читалищата, дори то да е минимално.
"Но е необходима промяна в начина на финансиране на читалищата и повишаване на контрола по разходване на тези средства. Ролята на едно читалище в ХХІ век е да бъде средище за срещи на поколенията. За да мотивираме младите хора да участват в различни културни инициативи, насочени към запазване на националните ни ценности. В тази връзка е необходима тясна връзка и съвместна работа на училищата и читалищата. Така може да се постигне обща интегрирана политика. Читалищата трябва да обединяват хората и да съхраняват общностите в малките населени места", каза Милена Дамянова.
Тя акцентира върху приоритетите, заложени в управленската промяна на ПП ГЕРБ. "Предвидили сме продължаване и разширяване на проекта "Глобални библиотеки и въвеждане на модерни стандарти за българските библиотеки. Искаме да предложим ново и модерно развитие на читалищната мрежа в страната чрез допълнителни източници на финансиране", каза Дамянова.
Областният координатор на партията и кандидат за народен представител Стефан Господинов припомни, че в 42-то Народно събрание е работил именно в Комисията по култура. "Опитахме се да въведем промени, които щяха да доведат до по-добро функциониране на читалищата. Но аз искам да подчертая, че нито едно предложение на ГЕРБ не бе прието. И ще допълня госпожа Дамянова, че Стефан Данаилов беше единственият председател на комисия, който не прие бюджета на бившия вече премиер Орешарски", каза Господинов. Той посочи, че хората, които работят в читалищата трябва да поемат инициативата в областта на законодателните промени и да потърсят диалог. По неговите думи политиката трябва да се отдръпне от сферата на културата. "Време е всички тези процеси да се движат от хората, които се занимават с тази дейност, а не да се политизират", подчерта Стефан Господинов.
Кандидатът за народен представител Денка Михайлова подчерта, че ключовата дума за читалищата е контрол. "Разбирам добре, че за да има живот в едно читалище, са необходими средства. Но е необходим много сериозен контрол и по-голяма прозрачност при отчитането на тези средства и по-широко обсъждане на бюджетите в самото читалище не само в ръководството, но и със самодейците", подчерта Михайлова.
В заключение на срещата кандидатите за народни представители поеха ангажимент през месец ноември да бъде организирана кръгла маса, на която да се обсъдят конкретни законодателни инициативи за развитие на читалищната дейност.

Facebook коментари