Вторник, 01 Декември 2020 г.

Томислав Дончев: Ние не планираме увеличение на данъците

"Ние не планираме увеличение на данъците. Брутният вътрешен продукт на България е малко повече от 80 млрд. лева. Тоест, това успяваме да произведем за една година. От тези 80 милиарда държавата оперира с не повече от 30 млрд. Не планираме да увеличаваме това". Това каза Томислав Дончев пред представители на бизнеса и общинските администрации от област Силистра на дискусия, организирана от водача на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова.
"Разработили сме такава управленска програма, която да отговаря на реалностите", каза Томислав Дончев. "В рамките на тези реалности считаме, че държавата би могла да си позволи в рамките на 4 години с пари от бюджета и от европейските фондове да отдели минимум 2 милиарда лева за рехабилитация на многофамилните жилищни сгради. Тази мярка цели няколко неща. На първо място увеличаване живота на панелните блокове. На второ място, увеличаване на енергийната ефективност на жилищата", посочи Дончев.
"За да отиват парите, които държавата преразпределя там, където могат да формират по-голяма добавена стойност, трябва да се намали издръжката на държавния апарат. В тази връзка ние планираме сливане на НАП и агенция "Митници", каза Томислав Дончев.
"Що се отнася до цената на електроенергията, тази цена не трябва да се определя от политиците. Важно е да знаете, че заради изкуственото задържане цената на тока вътрешният дефицит, който е формиран в системата на енергетиката до момента е минимум 3 милиарда лева", каза Дончев. Той посочи още, че българското производство и българските домакинства са изключително енергийно неефективни. "Заради това в нашата управленска програма ние сме заложили в програмата за саниране 100% финансиране за първите две години", каза Дончев.
На въпрос относно липсата на кадри Томислав Дончев посочи, че е необходима реформа в образованието и то в посока повишаване качеството на висшето образование. "Необходима е смела крачка в тази посока и тя минава през външна акредитация, така че да няма имитация на образование".
Евродепутатът коментира и евросредствата в настоящия програмен период. "В България 72% от всички големи публични проекти се реализират с европейски пари. В този смисъл въпросът кога ще започнат плащанията по европроекти е от критична важност за България, а реалистичната ми прогноза е, че за настоящия период плащания могат да започнат не по-рано от началото на следващата година", допълни Дончев.
В дискусията се включиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова и кандидатът за народен представител Стефан Господинов. Те обсъдиха приоритетният за региона проект – строителството на Дунав мост при Силистра. Според Милена Дамянова приоритет на гражданите са по-високите доходи. "А те минават през по-добра и работеща икономика. Една от основните ни задачи е възвръщане силата на икономиката на региона и един от начините да се случи това е строителството на мост над Дунав", каза Дамянова. Тя допълни, че не бива да се забравя и археологическото богатство на региона, което в момента не се използва достатъчно, а може да бъде основа за развитие на туризма.
В заключение Дамянова посочи, че на България е нужно едно стабилно, предвидимо и отговорно управление – както за гражданите, така и за европейските партньори.

Facebook коментари