Вторник, 01 Декември 2020 г.

Георги Василев, председател на партия "Република БГ": Земеделската земя в региона на Силистра се феодализира

Георги Василев е роден през 1959 г. в Добрич. Завършил е Немската езикова гимназия в родния си град. Следвал е в престижни международни университети - международно право в Москва, дипломация във Виена, финанси и политически науки в Женева. Георги Василев е швейцарски топ банкер в големи международни банки. Създава и управлява фондове за инвестиции на пазарите в Източна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Автор е на монография на тема "Инвестиционни фондове", както и на множество научни и публицистични статии на тема финанси, право, политика и философия. Председател на ПП "Република БГ".
Г-н Василев, проведохте среща с обществеността в Силистра. Кои са основните проблеми в региона според Вас?
Проблемите в региона до голяма степен са същите, както и в цяла България след 25 години неуспешен преход – безработица, липса на перспектива за младите хора, проблеми за малкия и среден бизнес. В Силистра обаче има и един много важен и конкретен проблем - земеделската земя в региона се феодализира, съсредоточава се в ръцете на няколко от големите фермери с политическите протекции на ГЕРБ и ДСП.
Феодализацията на политическото пространство, се превръща във феодализация на земята и от това страдат всички по-дребни стопани, както и всички хора, поминъкът на които е свързан с обработването на земята.
На срещата с хората от Силистра говорихме и за перспективите за икономическо съживяване на града и региона. Много надежди се свързват с изграждането на мост над река Дунав – Силистра-Калараш. Като председател "Република БГ" заявих твърдата ни позиция, че третия Дунав мост не трябва да се превърне в поредния паметник на политическата глупост и управленска некомпетентност, а да бъде реален инструмент за икономически просперитет.
Обявихте се за референдум за проучванията и добива на газ в "Добруджанския въглищен басейн"? Имате ли специални интереси в този регион?
Аз съм добруджанец от Добрич и моя специален интерес не се различава от интереса на добруджанци и на всички българи – да имаме чиста земя и добър поминък. Когато говорим за проучвания и добив по неконвенционални технологии, всички трябва да сме много внимателни. Следя непрекъснато какво се случва с проекта "Вранино", поведението на американската фирма "Парк Плейс Енержи Корп" и българската администрация. В контакт съм с местните общности, споделям безпокойството им и подкрепям протестите им . Оказва се, че общините в Добричка област нямат никаква информация за проекта. В нито една от тях не е правено обсъждане или допитване до хората. Основната ми тревога, както и на местните жители, е за земята. Пред мен те споделят, че земята е най-важното нещо за тях, както и за всички българи, защото говорим за житницата на България. Проектът "Вранино" не може да съществува, без преди това да е подкрепен от допитване под формата на местен референдум.
За мен и за партия "Република БГ" всеки инвеститор е добре дошъл, стига да отговаря на три условия – на националния ни интерес, който се определя от общоприета национална стратегия, да предлага социално поносима цена, която включва ефективност на производството, работни места, както и да е в хармония с екосредата. В случая с проекта "Вранино", нито едно от тези условия не е спазено или поне нямаме информация за това. Не може да съществува никакъв проект, без той да е обсъждан и приет от обществеността. Българските политици трябва да прекратят практиката си да работят зад гърба на хората, в името на които са избрани. Крайно време е политиците и администрацията да спрат да пренебрегват собствения си народ – суверена.
Чуват се много гласове, че референдума не е решение за проекти от такъв експертен характер? Какво е вашето мнение?
Щом швейцарците могат да ходят на всеки три месеца и да гласуват на референдуми и допитвания от всякакъв характер, ние също можем. Мисля, че цяла Европа трябва да следва примера на Швейцария по отношение на пряката демокрация и диалога между държавни и местни институции и гражданско общество. Не е нужно и не се изисква от хората да бъдат експерти нито по ядрена енергетика, нито по добива на въглищен газ, какъвто е случаят с Вранино, за да са в състояние да вземат решение по повод полезността на който и да било проект. Впечатлението ми е, че в България и политиците, и държавната администрация, а често и инвеститорите, без разлика дали са наши или чуждестранни, подценяват способността на българския народ да се произнася по решения, свързани с бъдещето му и икономическите перспективи пред него. Задължение на държавната администрация и компаниите е да работят за информираността на хората. Целта на референдума е да даде отговор, дали това което компаниите предлагат и експертите обясняват подробно, е обществено приемливо или не. Ако хората са добре информирани за даден проект, то без съмнение те ще могат да изберат най-доброто решение за тях.

Facebook коментари