Събота, 13 Юли 2024 г.

Вносните цигари отново поскъпват

Очаква се тенденцията да продължи.

С 10 стотинки за кутия поскъпват вносните марки цигари "Кент", "Дънхил", "Вог" и "Лъки страйк". Новите цени вече са вписани в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите, съобщава "Труд".

"Кент" във всички разновидности и "Дънхил" вече са 5,20 лв. Така цената им се изравнява с тази на "Марлборо", което също поскъпна преди два месеца. Някои по-луксозни разновидности на "Дънхил" дори ще надскочат тази бариера и ще са 5,30-5,40 лева за кутия. Цената на "Вог" също става 5,40 лв. Кутия с 10 цигари "Лъки страйк" пък поскъпва от 2,50 на 2,60 лв.

Повишението на цигарите у нас започна още през есента на 2013 г., когато се увеличи цената на някои български марки с 10 стотинки. Очаква се тенденцията да продължи заради предстоящото вдигане на акциза. До 2019 г. минималната акцизна ставка за 1000 къса трябва да достигне 176 лв. В момента налогът е 146 лева. Увеличението е по искане на Брюксел.

През миналата година Министерството на финансите реши все още да не вдига ставката, въпреки че цигарените компании заявиха, че предпочитат плавно повишаване, за да не се стигне до рязък скок през 2019 г.

Кабинетът "Орешарски" планираше първата стъпка за вдигане на акциза да бъде направена от 1 януари 2015 г. Ако следващото правителство спази неговия график, от началото на следващата година цигарите ще поскъпнат с още 10 стотинки, твърдят експерти.

Според данните от бранша най-пушени у нас са българските марки, като "Булгартабак" и "Кингс табако" държат близо 45% от пазара. Най-предпочитаната марка обаче е гръцката "Карелия", следвана от "Виктори" и "Марлборо".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари