Вторник, 01 Декември 2020 г.

Милена Дамянова: Имам кауза – да се случи реформата в образованието

Моята лична кауза е да се случи реформата в образованието и да бъде приет новия Закон за предучилищното и училищното образование", това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра пред представители на учителското съсловие от община Дулово. "Нашият проектозакон мина през много широко обществено обсъждане. В разработването му участваха над 600 души – учители, директори на училища, психолози, родители, представители на общините и научната общност. Този законопроект не е просто на ГЕРБ, а на цялата професионална общност и на родителите. Затова ние предвиждаме да го внесем още в първите дни на 43-то Народно събрание.Има дискусионни теми, но дебатът трябва да се състои в Народното събрание."
Дамянова изрази мнение, че учебните програми трябва да се актуализират с цел усвояване на практически умения, а това може да стане чрез приемането на Закона за предучилищно и училищно образование. Тя представи част от акцентите в управленската програма на ГЕРБ в областта на образованието. "За ГЕРБ образованието и научните изследвания са ключови фактори за икономическия растеж на България. Образователната система трябва да дава на младите хора перспектива за кариера в България. И това е нашата задача. Затова работим за увеличаване на инвестициите в образованието, за по-високо заплащане на учителите и повишаване на квалификацията им, за въвеждане на електронни учебници, които са разбираеми и интересни за учениците и за използване на информационните технологии в цялостния процес на обучение", каза Дамянова.
Тя посочи още, че финансирането на безплатните занимални и на заниманията по интереси ще продължи. "Но аз съм длъжна да ви кажа, че към момента има средства само за първия учебен срок. За съжаление, правителството, което ни управлява в последната година, не е предвидило във финансовата рамка нито средствата за целодневна организация, нито така широко обявеното увеличение на учителските заплати. Защото единният разходен стандарт е вдигнат с 0.8%, т.е. средства за това повишение няма, а то дори не обхваща всички учители", каза Дамянова.
По думите на Милена Дамянова в сферата на професионалното образование вече е въведено т.нар. дуално обучение. "То обаче не е задължително, то е само една възможност за професионалните гимназии и за бизнеса. Дуалното обучение е формулата на Германия за ниската младежка безработица. Ние не сме пренесли тази система механично, тя е съобразена с българските реалности и е възможност за тези гимназии, които имат добра комуникация с бизнеса, за да могат учениците да се обучават в реална работна среда", каза още Милена Дамянова.
Тя допълни, че по време на управлението на ГЕРБ е въведена задължителната детска градина за 5-годишните деца и по този начин правителството на Бойко Борисов е инвестирало допълнителни 500 млн. лева в най-малките деца и в ранно детско развитие. В управленската програма е предвидено детските градини да получават средства за различни допълнителни дейности по европейски програми.

Facebook коментари