Събота, 28 Ноември 2020 г.

Милена Дамянова: Болницата в Дулово няма да бъде закрита

"В управленската програма на ГЕРБ не е заложено закриването на общински болници и аз категорично мога да заявя, че болницата в Дулово няма да бъде закрита", каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Силистра Милена Дамянова на среща с медиците от МБАЛ-Дулово. Тя подчерта, че секторите здравеопазване и образование са чувствителни и затова реформите във всички сектори, но особено в тези два, трябва да се провеждат прозрачно и с обществен дебат.
Според управителя на болницата д-р Стефан Стойчев болницата се е възстановила в последните две години, като подчерта, че от едно отделение, в МБАЛ-Дулово вече има пет. Милена Дамянова сподели, че след срещи с медици е поставен за обсъждане подход, при който само финансово дисциплинираните болници да получават средства за капиталови разходи.
Кандидатът за народен представител Алтимир Адамов се обърна към медиците с думите "Аз милея за тази болница, защото в нейните основи е и делото на моя баща".
Д-р Мария Димитрова, кандидат от листата на ГЕРБ, отправи препоръка към лекарите да работят по-тясно със съсловната организация, защото именно тя договаря от името на всички лекари.
Лекарите от общинската болница отправиха предложение да им бъде разрешено чрез законодателна промяна да практикуват на повече от едно място. Според тях това ще даде възможност на повече специалисти да се задържат в по-малките населени места. Критики бяха изказани и към единните стандарти, като лекарите настояват да се разрешат повече клинични пътеки. "Клиничните пътеки е заложено да бъдат заменени с диагностично свързани групи, така че болниците да получават плащания за всички дейности, които реално извършват. Несъмнено е, че стандартите трябва да бъдат прецизирани", каза Дамянова.

Facebook коментари